Döcögve indult a Windows Server 2003

Lehet szidni és dicsérni, szeretni vagy utálni, de nem tudomást venni róla, azt nem. Persze, hogy a Microsoftról van szó, a világ egyik, ha nem a legnagyobb számítástechnikai cégéről. Az elmúlt napokban a redmondi cégnél a szoftverfejlesztőké volt a főszerep, hiszen debütált a régóta várt Windows Server 2003.

Körülnéztünk az interneten, vajon a megjelenés utáni napokban mit lehet tudni erről az újdonságról, miről írnak az olyan szakportálok, mint a heise.de, hardware-mag.de és a techweb.com.

Biztossá vált már az is, hogy május 7-én megjelenik a Windows 2003 operációs rendszer. "A Windows Server System-mel nyomatékosítjuk a Windows Server Plattform-on alapuló hosszútávú szervertechnológiánkat és üzleti stratégiánkat" - mondta a bejelentés kapcsán Paul Flessner, a Microsoft senior alelnöke.

A cég azt ígéri, hogy minden eddiginél jobb szerver operációs rendszert kap a felhasználó, ami annak is köszönhető, hogy az új Windows Server System egy átfogó, integrált infrastruktúra. Az új, úgynevezett "Branding" várhatóan kielégíti a felhasználók jelenlegi igényeit, könnyebb fejlesztést és telepítést tesz lehetővé és csökkenti a vállalkozások információ-technológiai költségeit. Az eddigieknél jóval nagyobb szerepet kapott az e-business és a Visual Studio .NET az új Windows Server 2003-ban.

Az amerikai TechWeb internetes oldal információi szerint a Microsoftnak azonban nem sikerült teljes kompatibilitást biztosítania az új és régebbi termékei között. A probléma "csupán" annyi, hogy a Windows Server 2003 számos más Microsoft programmal nem működik együtt! Valljuk be, erre eddig még nem igazán volt példa. Az érintett két szoftver, amelyekre az új szerver operációs rendszer "háklis", az SQL Server 6.5/7.0 és az Exchange Server 5.5/2000 verziója.

A problémát a Windows Server 2003 erősen megváltoztatott Internet Információs Szerver (IIS) része okozza. Az IIS mostani 6.0-ás változata teljesen megváltozott az 5.0-áshoz képest és minden program, amelynek az 5.0-ra van szüksége, nem hajlandó elindulni az új IIS-sel. Érintett még a SharePoint Portal Server és a SharePoint Team Service is, amelyek a szükséges frissítés nélkül el sem hajlandóak indulni az új operációs rendszer alatt. Az Exchange Server tulajdonosoknak várniuk kell tehát az Exchange Server 2003-ra.

Az sem kellemes hír, hogy az olyan Microsoft-programok, mint a BizTalk 2000, a Commerce Server 2001, a Content Manager Server 2001 és a Mobile Information Server 2001 sem indul el az alig egy hete bemutatkozó Windows Server 2003-mal. Ami ennél még rosszabb információ, hogy ezekhez a programokhoz várhatóan nem is lesz elérhető frissítés.

Röviden összefoglalva a Microsoft igéreteit: ez a rendszer megbízhatóbb, funkciógazdagabb, biztonságosabb, mint bármely elődje.

Hogy a marketingszólamokból mi válik valósággá, az pár hónapon belül úgyis kiderül.

Azóta történt

Előzmények