Windows Longhorn csak 2005-ben

Hirdetés

Will Poole, a Microsoft Windows Kliens Részlegének alelnöke közölte: a Longhorn első bétaverziója 2004-ben jelenik majd meg, a végleges változatra 2005-ig várnunk kell. Szintén szó esett a Backcomb kódnevű szoftverről is, amiről eddig alig lehetett valamit tudni, csupán azt, hogy valószínűleg a Windows Server 2003 szerver operációs rendszer utódja lesz. Ez azonban nem volt megalapozott állítás.

David Thompson, a Microsoft alelnöke ugyanis bejelentette, hogy a következő 3-4 évben (!) a redmondi vállalat nem fog új szerver operációs rendszert kiadni. A Blackcomb egy afféle "Windows Server 2003-frissítés" lesz, amiben helyet kap majd az új technológiák támogatása.

A tecChannel német internetes oldal bővebb információkat is megtudott. Ezek szerint egy béta-előtti kiadás már 2003 októberében eljut majd a Longhornból a tesztelőkhöz. 2004 elején jelenik meg az első és 2004 közepén a második bétaváltozat. Csak érdekesség, hogy 2003 októberében rendezik meg a Microsoft Professzionális Fejlesztői Konferenciáját (PDC) Los Angeles-ben. Az időzítés tehát koránt sem véletlen. A Microsoft ugyanakkor már idén márciusban küldött egy fejlesztői előzetes változatot a különböző hardver- és szoftverfejlesztő cégeknek. A Longhorn legfontosabb újdonsága az elődeihez képest egyébként a Windows Future Storage (WinFS) nevű új adat- (fájl) rendszer lesz, amely az SQL-szerveradatbázisok technológiájára épül. A WinFS lesz az NTFS és a FAT32 utódja.

A Heise német internetes oldal szerint a Longhorn megjelenéséig sem fog tétlenkedni a redmondi óriáscég, hiszen továbbfejleszti a Tablet PC Edition-t és az XP Media Center Edition-t.

Azóta történt

Előzmények