Dell-visszavonuló Kínában

A Dell visszavonul a kínai PC-piac alsó szegmenséből, mert képtelen tartani a lépést a helyi gyártók akcióival. Belépő szintű, telepített operációs rendszer nélküli számítógépeket – többek között a piacvezető Lenovo kampányának részeként – ma már 362 dollárnak megfelelő jüanért lehet vásárolni. Ezekben az olcsó modellekben az Intel legfőbb riválisának számító Advanced Micro Devices processzorai találhatók – a Dell azonban sosem forgalmazott AMD-chipekre épülő rendszereket.

A Sinhua kínai hírügynökség a hónap elején számolt be arról, hogy az AMD nagy üzletet kötött a kínai PC-piac több mint egynegyedét uraló Lenovóval. A PC-gyártó nagy tételben vásárol az újonnan bevezetett – kifejezetten olcsó, teljesítménytől függően darabonként 39 és 126 dollár között kínált – Sempron processzorokból. A Lenovo egy év alatt 800 000–1 000 000 darab Sempron alapú számítógép értékesítésével számol. A Lenovo mellett a Founder Group és a Hewlett-Packard is kínál AMD-chipekre épülő felhasználói PC-ket Kínában.

Bill Amelio, a régióért felelős Dell-vezető a Reutersnek elmondta, hogy a riválisok igen agresszív árcsökkentésbe kezdtek a belépő szintű otthoni számítógépek piacán, az amerikai gyártó ezért inkább a drágább PC-kre koncentrál. A döntés következménye, hogy a cég forgalma várhatóan csupán a piac növekedési ütemének kétszeresével nő Kínában – és nem háromszorosával, mint azt korábban tervezték. Arra is számítani lehet – tette hozzá Amelio –, hogy a második negyedévben leszorultak a kínai PC-piac dobogójáról. Az első negyedben a Dell 7,4 százalékkal a piac harmadik legnagyobb gyártója volt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények