Triplázna az AMD

Az Advanced Micro Devices (AMD) – megháromszorozva jelenlegi részesedését – az x86-os kiszolgálók piacának 10 százalékát szeretné megszerezni az év végiéig – mondta Ben Williams, a vállalat szerverekért és munkaállomásokért felelős üzletágának vezetője a CNET-nek. Ha sikerül elérni ezt a célkitűzést, a sunnyvale-i chipgyártó az Intel után a világ második legnagyobb szerverprocesszor-forgalmazójává avanzsálhat, hiszen az x86-os gépek teszik ki a kiszolgálópiac 90 százalékát.

Korábban az AMD 6-7 százalékos részesedést célzott meg az év végére, mondta Williams, de a 64 bites Opteron chipek kelendőbbek a vártnál. Az első negyedévben a forgalmazott szerverek 3,5 százalékát szerelték AMD-processzorral, ami szerverprocesszorok piacán körülbelül 6 százalékos részesedésnek felel meg. (A különbség abból adódik, hogy a kiszolgálók gyakran két vagy több processzort is tartalmaznak.)

Már eddig is számos tudományos központ és állami intézmény – köztük a CIA is – vásárolt Opteron alapú fürtözött rendszereket, a célkitűzés eléréséhez azonban elengedhetetlen a négy nagy szervergyártó – az IBM, a Hewlett-Packard, a Sun és a Dell – aktív támogatása. E vállalatok kezében van a piac 70 százaléka. Közülük egyedül a Dell nem forgalmaz AMD-chipekre épülő rendszereket.

Williams szerint a 64 bites Windows újabb csúszása nem lassítja az Opteron eladásait, hiszen a processzor képességeit kihasználó Linux-disztribúciók már hozzáférhetőek, és a chip 32 biten is erős teljesítményt nyújt. Rövid távon ugyanakkor az AMD malmára hajthatja a vizet, hogy az Intel 64 bites kiterjesztéssel ellátott Xeon lapkáihoz kiadott Lindenhurst lapkakészlet nem teljesen működőképes, mert egyelőre nem használható PCI Express videokártyákkal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények