Egy YouTube-sztárt alkalmazott a Lucasfilm

A vállalat közölte, hogy keresik a tehetségeket, és most találtak egy kiemelkedőt.

A sok vitát kiváltó, de ma már gyakorlatilag mindenki számára elérhető deepfake technológiák alkalmazása nagy felkészültséget kíván – és az sem mindegy, mire és hogyan használják.

Egy fiatalember, aki a tudását a YouTube-on mutatta meg, viszont jól járt. A „Shamook” nicknevet használó srác már jó ideje készít deepfake videókat, mégpedig azzal a céllal, hogy megmutassa: lehetne jobban is csinálni, mint ahogy a professzionális szakemberek csinálják.

Ezzel a tevékenységével igen népszerű lett, legutóbb, decemberben azt prezentálta, hogy egy nagy stúdió munkájában (a Star Wars-sorozat The Mandalorian filmjében, ahol a főszerepet alakító Mark Hamillt kellett „öregíteni”, illetve fiatalítani) ő jobb minőségű munkát végez, mint a profik.

Ez a videója igen népszerű lett, gyorsan közel kétmillió letöltést számlált, de mostanra már a három millió fölött jár.

Aztán egyszer csak kiderült, maga Shamook írta meg, hogy megkereste őt a gyártó Lucasfilm, annak is egy speciális részlege, az Industrial Light and Magic (ILM), és állást ajánlottak neki, amit ő el is fogadott. Ezt maga a vállalat is megerősítette megkeresésekre, így Shamook már egy ideje a nehezen magyarra fordítható „Senior Facial Capture Artist” pozícióban dolgozik a cégnek (ez a roppant nyögvenyelősen fordítható speciális funkció annyit takar, hogy Shamook egy különleges területen, az arcmanipulálások megvalósításában vesz részt).

Előzmények