Nyolc terabájt rendőrségi adat veszett el végleg

A károk felmérése még folyik, mivel a dallasi rendőrség sokáig eltitkolta a történteket.

Megdöbbentő biztonsági incidensre derült fény a napokban, amikor a dallasi ügyészség közleményben számolt be egy súlyos adatvesztésről.

Hirdetés

A közlemény szerint az eset még áprilisban történt, amikor a város egyik informatikai alkalmazottja adatmigrációt végzett a Dallasi Rendőrkapitányság rendszerében, és „véletlenül” véglegesen letörölt nyolc terabájtnyi rendőrségi dokumentumot. Az ügyészség közleménye csak homályosan utal arra, hogy az informatikus „nem követte a migrációs protokollokat”. Az incidens eleinte súlyosabbnak tűnt, mivel az illető összesen 22 terabájt adatot törölt le, ám ebből 14-et sikerült visszaállítani – a többi viszont már nem szerezhető vissza.

Az ügyet súlyosbítja, hogy mindeddig sem a polgármesteri hivatal, sem az ügyészség nem tudtak a történtekről – vagyis hónapokig eltitkolták az esetet. És ekkor is csak véletlenül, kényszerből derült fény rá, ugyanis az ügyészség augusztus 6-án rákérdezett a rendőrségnél, hogy egyes folyamatban lévő ügyekben miért hiányoznak bizonyos dokumentumok.

Az elveszett fájlok között vannak képek, videók, hangfelvételek, jegyzetek stb., melyeket a rendőrség munkatársai a rutinmunka, a nyomozások és vizsgálatok során gyűjtöttek össze. Így érthető, hogy ezek eltűnése számtalan, éppen zajló bírósági tárgyalást veszélyeztet. (A napokban már megtörtént, hogy egy gyilkossággal vádolt férfit nem állítottak bíróság elé, mert feltételezhető, hogy az ellene szóló bizonyítékok egy része is eltűnt.)

A kerületi ügyész felháborodott azon, hogy csak most szereztek tudomást az adatvesztésről, míg a rendőrség azt közölte, hogy előbb teljes körűen fel akarták mérni a károkat. Ezt a kifogást sokan nem fogadják el, köztük Dallas polgármestere sem, aki vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

Azóta történt

Előzmények