Hirdetés

Egy 13 éves hacker döbbentette meg a rendőröket

A fiatal fiú rutinosan és tapasztaltan hajtott végre illegális akciókat. Nagy jövő állhat előtte: csak az a kérdés, hogy melyik oldalon.

A hétvégén körbejárta a magyar sajtót az az érdekes – és furcsa – történet, melyet a Magyar Rendőrség a hivatalos Facebook-oldalán egy posztban osztott meg.

Mint írják, április 28-án érkezett feljelentés az egyik esztergomi iskola diákjának édesanyjától, hogy ismeretlen személy az ő jelszavával lépett be a Kréta elektronikus ügyintéző rendszerbe. Ennek következtében az Esztergomi Rendőrkapitányság információs rendszer vagy adat megsértése gyanújával indított nyomozást.

Pirtyák Gyula főtörzsőrmester, az Esztergomi Rendőrkapitányság nyomozója elmondta:

Felvettük a kapcsolatot a Kréta-rendszer üzemeltetőjével, hogy megtudjuk, azon a napon milyen IP-címmel léptek be a hálózatukba A feljelentésben az is szerepelt, hogy valószínűleg a sértett e-mail-fiókjába is beléptek, továbbá egy VanityEmpire című játékba is próbáltak, ugyancsak az ő nevében. Természetesen tanúként kihallgattuk a diákot is, akinek a sérelmére történt mindez. Elmondta, hogy a Discord közösségi platformon lépett kapcsolatba egy Lil AdaM nevű felhasználóval, aki küldött neki egy AutoClicker fájlt. Ez egy játékprogram, de benne egy adathalász fájl is el volt rejtve, ami a játék megnyitásával a felhasználó gépére került.

Kiderült – folytatja a nyomozó –, hogy a rejtélyes Lil AdaM megszerezte a diák számítógépén elmentett összes felhasználónevet, így tudott belépni a Kréta-rendszerbe. Az elektronikus levelezésbe és az említett VanityEmpire játékba már nem nyert bebocsátást, mert azoknak erősebb volt a védelmi rendszerük.

Az Instagramon találtuk meg a Lil AdaM nevű felhasználót – mondta el Pirtyák Gyula –, és az onnan letöltött képeket úgy azonosította egy arcfelismerő program, hogy ő egy debreceni lakos. Lett volna tehát egy elkövetőnk, ám közben megkaptuk a Kréta-rendszer üzemeltetőitől az IP-címeket. Ezek alapján viszont aznap nem ő lépett be oda a sértett jelszavával, hanem egy kisvárdai férfi; pontosabban annak 13 éves fia.

Elmentünk Kisvárdára, ahol kihallgattuk a családot, és a fiú elismerte, hogy a virtuális térben kötött ismeretséget Lil AdaMmal, az ő képeit felhasználva készített magának álprofilt, majd letöltött az internetről egy nyílt forráskódú programot, aminek ő írta meg a második részét, és így lett egy adathalász programja, amivel Lil AdaM néven szerzett meg különféle információkat.

A nyomozó beszámolt arról is, hogyez a 13 éves fiú olyan biztonsággal mozgott a számítógépes világháló legsötétebb bugyraiban, hogy még a számítástechnika világában járatos fiatal rendőröknek sem volt könnyű szétszálazniuk az ügyet.

Elsőként lefoglalták a fiatalkorú elkövető SSD-kártyáját és mobiltelefonját, és kiderült, hogy lejárati dátumokkal és biztonsági kódokkal együtt szerzett meg bankkártyaadatokat, és Netflix-, Facebook- és 40-50 Discord-felhasználó kódjával tevékenykedett a világhálón. A rendőrök szerint a fiatal elkövető a kihallgatásán büszkén mesélte, többen kérték tőle, hogy hajtson végre terheléses támadásokat bizonyos oldalak ellen, ezért 8–10 ezer forintot is fizettek volna neki, de végül nem tett ilyet.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények