Dízelbotrány: a Daimler is milliárdokat fizet

A büntetés töredéke a Volkswagenre kiróttnak, de így is komoly összegről van szó.

A Mercedes-Benz anyavállalata, a Daimler csütörtökön jelentette be, hogy megegyezések folytán több mint kétmilliárd dollárt fizet ki büntetésként és kártérítésként a dízelautókat érintő csalás és félrevezetés ügyében.

A közlemény szerint a vállalat a hatóságokkal – pl. a Környezetvédelmi Ügynökség, a vámhatóság, az Igazságügyi Minisztérium környezetvédelmi osztálya, az ügyészség stb. – folytatott tárgyalások után elfogadta azt, hogy 1,5 milliárd dolláros büntetést fizetnek ki, illetve további 700 millió dolláros kártérítés (mely magában foglalja az ügyvédi tiszteletdíjakat is) jár az érintett gépjárművek tulajdonosainak is.

A Volkswagen 2015-ös botrányához hasonló ügyben tavaly a német közlekedésfelügyelet hozott határozatot (igaz, a VW eset sokkal nagyobb horderejű volt, ott összességében 35 milliárd dolláros büntetés lett a vége, illetve több vezetőt börtönbüntetésre is ítéltek). A hatóság azt állapította meg, hogy körülbelül 280 ezer Mercedes-Benz C-osztály, illetve E-osztály típusú gépkocsinál manipulálták szoftveresen a károsanyag-kibocsátási adatokat.

A VW-botrány után az amerikai Igazságügyi Minisztérium további vizsgálatokat indított, és a Daimlert is felszólította, hogy vizsgálják felül minősítési eljárásukat, és ennek következtében a Daimler világszerte közel 800 ezer járművet hívott vissza, az USA-ban pedig 2016-ban felfüggesztették a dízelautók értékesítését. Majd a történtek folyományaképp a német hatóságokkal történt különalku következtében a vállalat tavaly 870 millió eurós büntetést fizetett.

Azóta történt

Előzmények