Csak fanoknak: klingon nyelvű vírusirtó

Klingon AV(Infobulvár) A Guinness-rekordok könyve szerint a fiktív világok mesterséges nyelvei közül a Star Trek című sci-fiben bemutatkozott klingon büszkélkedhet a legtöbb élő beszélővel, igaz, becslések szerint a meglehetősen komplex grammatika miatt legfeljebb néhány tucatnyian tudnak megszólalni ezen a nyelven. A klingonul olvasni tudók számát viszont több ezerre teszik – ezt az üzletileg nem számottevő, de annál lelkesebb közönséget célozza meg most a Sophos: a brit-amerikai IT-biztonsági cég a napokban tette elérhetővé – hogy véletlenül-e, vagy szándékosan, nem tudni – vírusirtó programja klingon nyelvű verziójának előzetesét.

A beszédes nevű Klingon Anti-Virust a fejlesztők a klingon birodalom tagjai számára ajánlják, és az egyelőre félig kész oldalon olvasható információk szerint hivatalosan júliusban tervezik kiadni. Hogy azért vészesen nem kell komolyan venni a projektet, gyorsan kiderül. „Fut Windows 2000/XP/2003/Vista operációs rendszereken. A szoftver nem teljesen kompatibilis a romulánok D7-osztályú csatahajóinak álcázóberendezései által használt msxml4.dll fájllal. Telepítése ilyen űrhajókra a Ginst'a'Ed próbával büntetendő” – írják. Azt is megtudjuk, hogy a program „30 normál galaktikus napig” tartja naprakészen magát.

Még több és a kívülállók számára még misztikusabb utalást tartalmaz a release notes, amelyből egyebek mellett kiderül, hogy a fejlesztők „tekintettel arra, hogy a 23. és 24. századi tesztrendszerek ma alig beszerezhetőek, nem tudják maradéktalanul alátámasztani” a rendszerkövetelményekben megfogalmazott állításokat.

Feltehető, hogy a Sophos csak a reklám kedvéért – és hogy a Star Trek-univerzumért rajongó dolgozóinak néhány jó napot szerezzen – adta közre a programot. Amely jó eséllyel az első olyan, kereskedelmi szoftvercég által kiadott alkalmazás a világon, amely a Marc Okrand amerikai nyelvész-nyelvtörténész által megalkotott klingon nyelven kommunikál a felhasználóval. Klingonul egyébként nemcsak vírusirtó, de több irodalmi mű, többek között Shakespeare két darabja, a Gilgames és a Lao-ce Tao Te Kingje is olvasható.

Azóta történt

Előzmények