Sok a félrevezető vírusirtóteszt

Fontos dokumentumokat fogadott el legutóbbi, budapesti találkozóján az AMTSO (Anti-Malware Testing Standards Organization). A konferencián, melynek házigazdája a VirusBuster Kft. volt, a tagok elhatározták, hogy egységes szempontok szerinti elemzést tesznek közzé a különböző helyeken megjelenő vírusirtótesztekről.

Az AMTSO-t tavaly januárban hozta létre közel kéttucatnyi neves informatikai biztonsági cég és független tesztközpont azzal a céllal, hogy világszerte egységes, szigorú irányelvekre alapozzák az vírusirtó szoftverek tesztelését. A VirusBuster mellett az alapító tagok között volt az AVG, az Avira, a Bit9, a BitDefender, a Dr. Web, az Eset, az F-Secure, a G Data, a Hispasec, az IBM, a Kaspersky, a McAfee, a Microsoft, a Norman, a Panda, a PC Tools, a Sana, a Secure Computing, a Sophos, a Symantec és a Trend Micro. Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője tagja a szervezet igazgatótanácsának.

Nemrég a magyar cég meghívására Budapesten ültek össze az AMTSO-ba delegált szakemberek. A tanácskozás talán legfontosabb eredménye az a bejelentés, miszerint a szervezet elemezni kívánja a különböző helyeken megjelenő vírusirtóteszteket. A tesztekben alkalmazott módszertant egybevetik az AMTSO tesztelési szabványaival, s az értékelést közzéteszik. A kezdeményezés fő célja, hogy a fogyasztók világos képet kapjanak arról: mennyire pontos és megbízható egy-egy teszt a szervezet szerint. A tagok azt remélik, hogy ennek hatására világszerte javul majd a vírusirtók tesztelésének minősége.

„Tartalmas, pontos és mindenekelőtt a fogyasztó számára hasznos teszteket szeretnénk látni. Sajnos számos rosszul felépített, sőt félrevezető teszt jelenik meg. Ugyanúgy, ahogy az antivíruscégek küzdenek a hamis vírusirtó programok ellen, mi a hamis teszteket és termékbemutatókat szeretnénk kiszorítani a piacról” – jelentette ki Stuart Taylor, az AMTSO igazgatótanácsának tagja, a Sophos szakértője.

Két másik anyagot is elfogadtak a budapesti találkozón. Az egyik a kártevőminták validálására, a másik a napjainkban mind népszerűbbé váló cloud technológiájú biztonsági megoldások tesztelésére vonatkozóan fogalmaz meg ajánlásokat – közölték.

Azóta történt

Előzmények