Budapesten üléseznek a vírusirtógyártók

A magyar fővárosban tartja újabb találkozóját a vírusirtó programok tesztelésének megreformálására gründolt AMTSO (Anti-Malware Testing Standards Organization). A ma és holnap zajló esemény házigazdája a VirusBuster Kft., helyszíne pedig a Radisson SAS Béke Hotel.

Az AMTSO-t egy évvel ezelőtt hozta létre közel kéttucatnyi IT-biztonsági cég és független tesztközpont azzal a céllal, hogy világszerte egységes, szigorú irányelvekre alapozzák az antivírusszoftverek tesztelését. A VirusBuster mellett az alapító tagok között volt az AVG, az Avira, a Bit9, a BitDefender, a Dr. Web, az Eset, az F-Secure, a G Data, a Hispasec, az IBM, a Kaspersky, a McAfee, a Microsoft, a Norman, a Panda, a PC Tools, a Sana, a Secure Computing, a Sophos, a Symantec és a Trend Micro. Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője tagja a szervezet igazgatótanácsának.

Régen megfogalmazódott már az ágazatban az egységes tesztmódszertan iránti igény. A cégek úgy érezték: a tesztelési eljárások nem követik az antivírusszoftverek működési mechanizmusának fejlődését. A programok egyre összetettebbek lettek, a rosszindulatú programváltozatok száma az elmúlt években exponenciálisan nőtt. Mindezzel a tesztek sok esetben nem tartottak lépést, s ezért a gyártók szerint nem tudják megfelelően mérni a termékek hatékonyságát, nem egyszer hiányos, pontatlan vagy félrevezető teszteredmények jelentek meg.

Budapesti találkozójukon az AMTSO-tagok a tervek szerint véglegesítenek és kibocsátanak több dokumentumot. Többek között a következő anyagok szerepelnek a napirendben: útmutató kártevőminták gyűjtéséhez; a tesztek tesztelése; kártevőminták validálása; a teljes termékteszt és egyedi teszt közötti különbség; a dokumentumokban használt szakkifejezések értelmező szótára.

Azóta történt

Előzmények