A Ciscónak nem tetszik a Microsoft-Skype házasság

A Cisco Systems fellebbezést nyújtott be a Microsoft és a Skype 8,5 milliárd dollár értékű összeolvadását feltétel nélkül engedélyező európai bizottsági határozat ellen – jelentette be tegnap az amerikai cég. A vállalati videokonferencia-bizniszben is érdekelt hálózatieszköz-gyártó szerint Brüsszelnek köteleznie kellett volna a redmondi szoftvervállalatot arra, hogy biztosítsa a Skype együttműködését a rivális megoldásokkal.

A Microsoft tavaly májusban jelentette be, hogy meg akarja szerezni a népszerű VoIP-klienst fejlesztő, 2009-ben viharos körülmények között egy magánbefektető csoport többségi tulajdonában landoló vállalkozást. Miután mind az egyesült államokbeli, mind az európai hatóságok engedélyezték az akvizíciót, tavaly októberben hivatalossá vált a fúzió.

A Cisco már az Európai Bizottság (EB) vizsgálata idején azt hangsúlyozta, hogy a Skype több százmilliós aktív felhasználói bázisának és a Microsoft meghatározó részesedéssel rendelkező termékeinek összeházasítása a hasonló megoldásokat fejlesztő riválisok versenylehetőségeit erősen korlátozni fogja. A hálózatiberendezés-gyártó saját üzleti kommunikációs szolgáltatásait félti a Lync platformba integrálni tervezett Skype-tól. „Képzeljük el, milyen nehézkes lenne a közös munka, ha csak az ugyanannál a szolgáltatónál lévő ügyfelek beszélhetnének egymással, vagy ha egy telefonnal csak ugyanolyan márkájú készülékeket lehetne hívni” – érvel a vállalat.

A Cisco hangsúlyozza: nem a felvásárlást akarják megakadályozni, hanem azt szeretnék elérni, hogy az EB szabjon feltételeket. Nevezetesen azt, hogy a Microsoftnak biztosítani kelljen a szabványokon alapuló interoperabilitás lehetőségét, ami ahhoz szükséges, hogy a rivális kommunikációs megoldások együtt tudjanak működni, bármelyikből hívható legyen a másik. Mindezt azért, hogy „egyetlen vállalat se uralhassa a videohívások jövőjét”.

A gyártó a fellebbezést egy VoIP-szolgáltatásokat kínáló olasz vállalattal, a Messagenettel közösen nyújtotta be az Európai Bírósághoz. Míg Európában az EB-határozatokat meg lehet támadni, az Egyesült Államokban a szakhatósági döntések esetében erre nincs lehetőség. Szakértők ugyanakkor rámutattak, hogy eddig csupán egy alkalommal volt példa arra, hogy a bíróság egy egyesülést jóváhagyó EB-határozatot megsemmisített: 2006-ban a Sony és a BMG összeolvadására adott brüsszeli áldást vonták vissza egy harmadik fél fellebbezése alapján.

A Microsoft magabiztosan reagált a hírre. Az EB alapos és a Cisco részvétele mellett lefolytatott vizsgálat után hozta meg a döntését, és egy 36 oldalas határozatban feltétel nélkül hagyta jóvá az akvizíciót – közölték. Az EB azt nyilatkozta: a bíróság előtt is meg fogják védeni a döntést.

Azóta történt

Előzmények