Chiptervező központ jöhet Magyarországra

Május végén a világgazdaság egyik húzóágazatának számító mikroelektronika szakemberei az oktatási kérdésekről rendezett EWME (European Workshop on Microelectronics Education) konferenciára gyűltek össze Budapesten. Bár Magyarország számtalan jó adottsággal rendelkezik ezen a területen, az előnyöket az utóbbi időben nem tudta megfelelő mértékben gazdasági haszonra váltani: az olcsó munkaerőre építő cégek már Romániába és Kínába települtek, a hosszú távra tervező vállaltok pedig szakemberproblémákkal küzdenek. „Hiába van jelen nálunk a rendszerváltás óta a világ 10 vezető elektronikai gyártó cégéből 9, a minőségi munkákból, tudásalapú fejlesztésekből hozzáértő mérnökök híján csak kevés érkezik az országba” – mondta el Gacsal József, az Intel hazai irodájának üzletfejlesztési igazgatója. „Egy összeszerelő üzemet gyorsan át lehet vinni Kínába, de a szakképzett mérnököket nehezen, ezért kulcsfontosságú az ország jövője számára, hogy a nemzetközi piaci igényeknek megfelelő szakembergárda álljon itthon rendelkezésre” – tette hozzá.

Monszpart Zsolt, az Ericsson vezérigazgató-helyettese is úgy gondolja, hogy a hazai mérnökök képzése kulcskérdés, mind a mennyiséget, mind a minőséget figyelembe véve. „A többi új uniós tagállam is hasonló cipőben jár, a szakemberhiány pedig egész Nyugat-Európát is sújtja. Nemcsak a csökkenő gyereklétszám a gond, hanem sajnos általában a természettudományok iránti érdeklődés is egyre csökken. Most különösen kiváló alkalom lenne regionális elektronikai központtá válni” – állítja Monszpart.

A rendezvényen kiderült, hogy az ágazat fejlesztéssel foglalkozó szereplői már több éve vizsgálják a letelepedés lehetőségét a kelet-európai régióban, idáig kevés kézzelfogható eredménnyel. Az egyébként vetélytárs Intel és Ericsson együtt tárgyalnak egy közép-európai fejlesztési központ létrehozásáról, és a fejlesztéshez nélkülözhetetlen tervezőeszközöket szállító két meghatározó cégóriás, a Cadence és a Mentor Graphics is Kelet-Európában keres olyan letelepedési lehetőséget, amely részben a kormányzat közreműködésével támogatná és fejlesztené a helyi csúcstechnológiai és mikroelektronikai ipart. Az ilyen meghatározó vállalatok szerepvállalása jelentősen elősegítené egyéb elektronikai cégek megjelenését és általában a helyi mikroelektronikai ipar fejlődését. A cégek megerősítették, hogy Magyarország esélyes az együttműködés elnyerésére.

Zsámbéki Szilícium-völgy

Hazánk gazdasága szempontjából kitörési pont lehet a cégek által „Center of Excellence”-nek nevezett központ letelepítése. A leendő intézmény helyszínéül kiszemelt Zsámbéki-medencében tudásközpontot építő Talentis elnök-vezérigazgatója, Dr. Takács Ernő a tárgyalások tényét megerősítette, de nem kívánt részleteket elárulni. „Ebben az iparágban minden betelepült cég egyetlen munkatársa öt beszállító munkahelyét teremti meg, így munkahelyteremtés szempontjából nagyon fontos lépésről van szó” – fogalmazott a vezérigazgató.

A fejlesztőközpont egy úgynevezett elektronikai tervező- és kompetenciaközpont lenne, amely a régióból érkező, már végzett, gyakorló szakemberek továbbképzésén és az információs szerepen túl lehetőséget biztosítana innovatív ötletek megvalósítására és mintadarabok elkészíttetésére is. Gacsal József is megerősítette, hogy a centrum létrehozásáról előrehaladott tárgyalások folynak, és bár részletekkel ő sem szolgált, annyit elmondott, hogy csak példaként mutathatja be az ágazat összefogását: „A cégek élet-halál harcot vívnak a piacon, mégis képesek voltak konszenzusra jutni a közös jövőt illetően. Magyarországon mások is példát vehetnének a hazai elektronikai ipar képviselőiről.”

Az Intel-vezető szerint Magyarországnak nagy szüksége volna egy reális, elérhető jövőképre és az ahhoz vezető út kialakítására. „Az Elektronikai Tervező és Kompetencia Központ egy ilyen hosszú távú folyamat első állomása. A cégek számára hosszútávú befektetésről van szó, ezért a mindenkori kormányzat aktív közreműködése nélkül, önmagukban aligha fognak bele a vállalkozásba” – mondta.

Azóta történt

Előzmények