Mutogatós pasikat keres a Chatroulette új szoftvere


(Infobulvár) Az orosz középiskolás fiú, Andrej Ternovszkij által létrehozott szolgáltatás, a chatroulette.com hatalmas népszerűségre tett szert év eleji indulása óta, ám, ahogy várni lehetett, nem kevés gondot is okoz a főleg a fiatalok által használt, véletlenszerű videotársalgást biztosító oldal, melyért az ötletgazda elismerésben is részesült a webes Oscarnak tartott Webby-díjak átadásakor idén.

A ma már napi egymillió látogatót kiszolgáló chatroulette.com-ra természetesen igen sok olyan fiú, férfi jelentkezik be, aki örömét leli abban, hogy a péniszét mutogatja beszélgetőpartnerének (feltehetőleg főleg lányoknak, nőknek) – ez a perverzió nyilván csak az egyik (és talán nem is a legnagyobb) gondja az oldalnak, ám legélesebben magától értetődően a szexuális témák kerülnek terítékre, ha kritikáról van szó.

Emellett nem csak ízlésbeli vagy jogi aggályokról van szó, hanem arról is, hogy a rakétaként felfelé törő, több nagy befektető érdeklődését is felkeltő vállalkozás komoly hitelvesztést szenved el, ha elterjed róla (alappal vagy anélkül), hogy az ide bejelentkező leginkább ismeretlen hímek nemi szervét láthatja a képernyőn. Az üzemeltetők ezért határoztak úgy, hogy egy olyan szoftvert fejlesztenek ki, mely képes azonosítani a mutogatott péniszeket, s az adott felhasználót ezek után kizárják a szolgáltatásból. Ez belátható módon szükséges lesz ahhoz, hogy az alapelveiben az ismerkedést, a társalgást favorizáló weboldal megtartsa népszerűségét, de úgy, hogy nem válik „hülyegyerekek” félpornós vadászterepévé – erre a függetlenségére máig nagyon kényes Ternovszkijt nyomatékosan figyelmeztették a vállalkozás mögött álló befektetők, köztük a Napster alapítója, az Andrej tanácsadójaként dolgozó Shawn Fanning is.

Előzmények

  • „Tózse gerój!”: elindult a szovjet YouTube

    A CCCP-TV valójában nem videomegosztó, hanem televíziós archívum, melybe a volt Szovjetunió állami tévéjének műsoraiból válogatnak.