Eltűnik a Sun Java az Ubuntukból

A Canonical a múlt héten közleményben jelentette be, hogy egyrészt az Oracle birtokába került Sun Java JDK-csomagok licencének lejárta, másrészt a szoftverben található kritikus sebezhetőségek miatt a cég biztonsági szempontokat figyelembe véve a JDK plug-in használatát letiltja. A licenc még augusztusban járt le, azóta a Canonical nem tud frissítéseket kiadni, így várható volt, hogy hamarosan leállítják a Java terjesztését.

A változtatás a következő operációs rendszereket érinti: Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx), 10.10 (Maverick Meerkat), illetve a 11.04 (Natty Narwhal). A Canonical azt is bejelentette, hogy a közeli jövőben a tárolókból eltávolítják az összes JDK-csomagot, helyükre üres csomagokat töltenek fel. Ez azt jelenti, hogy a következő frissítéskor szoftvert használó felhasználók gépeiről is törlik a Javát.

A fentiekből az következik, hogy azok a felhasználók, akik nem olvasták a Canonical bejelentését, a frissítés után egyszer csak meglepve tapasztalják, hogy egy Javát tartalmazó weboldal meglátogatásakor a rendszer az egyetlen nyílt forrású alternatíva, az OpenJDK plug-in telepítését kéri tőlük. A törölt Sun-termék is visszatelepíthető természetesen, de ezt a Canonical szakemberei a biztonsági rések miatt nem ajánlják.

Azóta történt

  • Miért szeretem az Ubuntu Linuxomat?

    A Canonical felmérést végzett az Ubuntu felhasználói körében, hogy megtudják: kik, miért és mire használják az operációs rendszert.

Előzmények