Tíz giga fel, és ugyanannyi le

Az új szabvány sebességben is nagy ugrás lesz, de a fontosabb az, hogy szakítanak a letöltési és a feltöltési sebesség megkülönböztetésével, szimmetrikus hálózati protokollon dolgoznak.

A CableLabs pár napja közölte, hogy a Full Duplex DOCSIS 3.1 készen áll a tesztelésekre, és ezt a munkát a jövő év elején el is kezdik.

A kábelhálózatokon használt leggyakoribb, szinte kizárólagosan alkalmazott internetes széles sávú adatátviteli szabvány, protokoll a DOCSIS, melynek gondozásáért és fejlesztéséért egy amerikai bázisú nonprofit konzorcium, a CableLabs felel. Ennek szakemberei idén szeptemberben jelentették be, hogy egy új verzión dolgoznak – jelenleg az elterjedt a DOCSIS 3.0 –, és az új protokoll nemcsak hogy megnöveli az átviteli sebességeket, de koncepciójában is új lesz: az aszimmetrikus rendszert (amikor a letöltési sebesség jelentősen meghaladja a feltöltésit) egy szimmetrikusra cserélnék, vagyis fel és le ugyanolyan sebességgel lehet adatokat forgalmazni.

A most a szolgáltatók által általánosságban használt DOCSIS 3.0-t 2006-ban szabványosították. Ennek fő jellemzői, hogy feltöltésnél maximum 220 Mb/s-ot képes biztosítani, míg a letöltési kapacitás az USA-ban 1,2 Gb/s, Európában pedig 1,6 Gb/s. Az új verzió, a 2013-ban kezdett fejlesztés, a DOCSIS 3.1 nagyságrendi ugrást jelent, ugyanis a specifikáció szerint feltöltésben maximálisan 2 Gb/s-ot tud, letöltésnél pedig 10 Gb/s-ot. Ezt a koncepciót azonban módosították, és a szeptemberi bejelentés lényege volt, hogy a 3.1 Full Duplex változatában szimmetrikus hálózati protokollt akarnak, amely mindkét irányban képes a maximum 10 Gb/s teljesítésére. Azóta folytak újabb előzetes tesztek, és a CableLabs szakemberei úgy látják: a technológia megvalósítható, de nagyjából egyéves tesztfolyamat szükséges a használható megoldás kialakításához.

A bejelentés mindenképp „forradalminak” tűnik, ugyanis a DOCSIS hozta azt a mindannyiunk számára megszokottá vált gyakorlatot, hogy otthonainkban aszimmetrikus hálózatot használunk – a szolgáltatók is így alakították ki üzletpolitikájukat, hiszen a feltöltési és a letöltési sebességek nagyságrendi eltérést mutattak, mutatnak.

Előzmények