A weboldalak korhatárossá tételét tervezik

Andy Burnham, a brit kormány kultuszminisztere egy, a The Daily Telegraph-nak adott interjújában nemrég elmondta, hogy a gyermekek védelmében újabb intézkedésekre van szükség az interneten, ezért felveszi a kapcsolatot a január végén hivatalba lépő új amerikai adminisztrációval, hogy kidolgozzák az angol nyelvű weboldalak szabályozását.

Burnham szerint az internet „igen veszélyes hely”, ezért az internetszolgáltatóknak mindenképpen kínálniuk kell olyan megoldásokat, melyek a gyerekek biztonságát szolgálják. Ezek egyike a miniszter szerint az egyéni weboldalak korhatárok szerinti megjelölése lenne, ahogy például a filmek esetében történik.

Arra a megjegyzésre, hogy az ilyen tervek az internet szabadságát keményen őrzők között heves ellenzésre találnak majd, Burnham elmondta, hogy az internet megalkotóinak a szeme előtt egy olyan rendszer lebegett, melyet a kormányok nem érhetnek el, ám a káros tartalmak elszaporodása mostanra már odáig vezetett, hogy ezt a koncepciót felül kell vizsgálni. A miniszter ugyanakkor elutasította, hogy a szigorúbb szabályozás a szabad véleménynyilvánítást korlátozná, egyszerűen csak arról van szó, hogy a „káros” tartalmak ne legyenek széles körben elérhetőek: például a videojátékok korhatárossá tétele is megakadályozta azt, hogy a gyerekek nem nekik való játékokat vegyenek, s a „gyermekvédő” internetes szolgáltatások is meghoznák a kívánt eredményt. Ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy a korhatáros megjelölés csak egyetlen eleme egy később kidolgozandó komplex csomagnak, melynek célja a gyermekek megóvása a számukra veszélyes tartalmaktól.

Azóta történt

Előzmények