Frissítve: A BP fotosoppolta az olajkatasztrófa válságközpontjának képeit

A BP tengeri olajfúró kútjának meghibásodása miatt történt döbbenetes méretű környezetvédelmi katasztrófa méltán szerepel még ma is a lapok címoldalán. Az az eddigiek alapján sem volt kétséges, hogy a megavállalat igyekszik megúszni mindent, amit csak lehet, ám egy amerikai blogger most újabb – megalapozott – váddal illette őket: John Aravosis arra figyelt fel, hogy a cég válságközpontjáról készült képeket a vállalat valamilyen okból digitálisan manipulálta – tudósít róla a Washington Post online kiadása.

A blogger által bemutatott képeken jól látszik, hogy a felvételekhez a cégnél hozzányúltak, és a korrigált változatok kerültek ki a vállalat honlapjára, például olyan kameraképeket lehetett látni, amelyek nem valósak, máshonnan lettek odaszerkesztve (bizonyos esetben egy kilenc évvel ezelőtti felvételről). A lelkiismeretes kritikus nem csinált mást, csak alaposan megnézte a képeket, és felfedezte rajtuk a szerkesztés nyomait.

BP

Ez a baleset miatt sokat kritizált cégnek nagyon rosszul jön, hiszen épp azzal próbáltak védekezni mostanában, hogy minden tevékenységük, minden lépésük áttekinthető lesz, nem akarnak semmit takargatni. Ezért a mostani megnyilatkozásuk is felemás: a társaság szóvivője azt mondta, hogy csak minőségjavítás céljából használnak képszerkesztést, amellett azért tettek fel manipulált képeket, mert két víz alatti kamerájuk nem működött, és a munkatárs ezért rakott oda olyan képeket, melyeket máshonnan vett. Ám hogy megvédjék magukat, most már feltették az eredeti képeket, emellett utasították munkatársaikat, hogy a jövőben ne töltsenek fel szerkesztett képeket, csak olyanokat, melyek tartalmi változtatást nem hordoznak.

Frissítés: a legfrissebb hírek szerint újabb manipulált képeket találtak.

Előzmények

  • Ingyen kipróbálható az új Photoshop és Creative Suite

    A vállalat frissítette népszerű termékcsomagját, és elérhetővé tette az új alkalmazások demóverzióit.

  • Húszéves a Photoshop

    Egyszerű grafikus megjelenítőprogramnak indult a ma legnépszerűbb képmanipuláló szoftver. Az Adobe 1988-ban vásárolta meg a technológiát, majd 1990-ben dobta piacra az első verziót.