Börtönt kaptak a betárcsázós csalók

Megszületett az ítélet annak a két német férfinak az ügyében, akik még 2002-2003-ban 12 millió eurót gyűjtöttek össze betárcsázós csalással. Németországban az eset annak idején nagy vihart kavart. Többek között emiatt vezették be az emelt díjas behívószámok bejegyzésének és működtetésének kötelező központi regisztrációját. Az ügyet tárgyaló osnabrücki bíróság most az egyik férfit 4 év, a másikat 39 hónap börtönbüntetésre ítélte.

A trükk – amely a modemes internethasználókat célozta meg – egyszerű volt: pornóoldalakon egy trójait helyeztek el, amellyel több mint 100 000 számítógépet fertőztek meg. Ez aztán letöltött a fertőzött PC-kre egy betárcsázó programot, amely a felhasználó internetszolgáltatójának telefonszáma helyett egy emelt díjas számon keresztül létesített netkapcsolatot.

A vád azt is el szerette volna érni, hogy a 31 és 35 éves csalók fizessenek vissza 7,75 millió eurót az áldozatoknak, de ezt a kérést elutasították, mivel a bíróság álláspontja szerint ennek törvényi feltételei több okból sem adottak. Korábban ugyanebben az ügyben két férfit már elítéltek: 18, illetve 22 hónapra.

Előzmények