A bolti arcfelismerés miatt tört ki botrány Ausztráliában

Az egyik hatalmas elektronikai áruház a botrány miatt meghátrált, le is állítja az arcfelismerő rendszer használatát.

Egy fogyasztói csoport a napokban az ausztrál adatvédelmi hatósághoz fordult, mert állítása szerint számos nagy ausztrál áruház arcfelismerő rendszereket használ a boltjaiban, és visszaél a technológiával.

A botrány kirobbanása miatt az ország második legnagyobb műszaki áruháza, a JB Hi-Fi tulajdonában lévő The Good Guys visszakozott, és leállította az arcfelismerő rendszer alkalmazását. A CHOICE szervezet vádja szerint a rendszerek ok nélkül tolakodó és valószínűleg törvénysértő módon működnek, etikátlanok és szükségtelenek.


[+]

A The Good Guys két boltban, próba jelleggel alkalmazta a technológiát, a teszteket most leállították – állításuk szerint együttműködtek a törvényekkel, de megvárják a hatóság utasítását a technológia vonatkozásában.

A szintén jelentős Bunnings és Kmart láncok is nagy nyomás alá kerültek, itt viszont nem született hasonló döntés. A CHOICE a fentebbi szereplő hozzáállását üdvözölte.

A Kmart szerint a technológiával azért tettek egy próbát pár boltban, mert a biztonságot akarták fokozni. A The Good Guys szerint egyre több a nehéz helyzet, amivel meg kell küzdeniük – a mostani vádakat pedig pontatlannak írta le.

A hatóság mérlegeli a panaszt, de láthatóan komoly téma ez, ugyanis tavaly a 700 boltban gyűjtött adatok, minták megsemmisítésére kötelezték a 7-Eleven láncot, valamint elrendelték a Clearview AI óriás számára, hogy semmisítsen meg minden adatot, majd hagyjon fel a működéssel az országban.

Azóta történt

Előzmények