BKK: a bírság ellenére zajlik a közbeszerzés

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) bírságot szabott ki a Budapesti Közlekedési Központra (BKK) a bérlet- és jegyautomaták üzemeltetésére vonatkozó szerződések tavalyi meghosszabbítása miatt.

A döntés azonban nem érinti az ügyben folyamatban lévő közbeszerzést – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

A BKK közleményében emlékeztetett, a társaság és a T-Systems közötti, az automaták üzemeltetéséről szóló szerződések eredetileg 2020 decemberében jártak volna le, ezért még 2020 januárjában új közbeszerzési eljárást indított, hogy az automatahálózat üzemeltetése és fejlesztése továbbra is biztosított legyen.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben ellehetetlenült a közbeszerzés határidőre történő, jogszerű lebonyolítása, ezért a BKK a főváros közlekedésének zavartalan működtetése érdekében a folyamatban lévő közbeszerzés leállításáról döntött. Az eredetileg 2020. december 21-én lejáró szerződések hatályát 2021. december 21-re módosította az üzemeltető T-Systems-szel – írták.

A BKK közölte, hogy a társaság „állásfoglalást kért a Közbeszerzési Hatóság elnökétől, aki nem emelt kifogást a tervezett lépés ellen”. Majd a megkötött szerződésmódosításokkal kapcsolatban ellenőrzést indítottak, és a KDB a társasággal szemben 95 millió forintos bírságot szabott ki a közbeszerzési törvény megsértése miatt.

A BKK álláspontja szerint a módosítások a közbeszerzési törvény előírásaival összhangban történtek, ezért a társaság vizsgálja a jogorvoslat benyújtásának lehetőségét – írták. A társaság kiemelte: a KDB döntése „semmilyen formában nem érinti” a BKK-automaták üzemeltetéséről szóló, szeptember 3-án indult, jelenleg folyamatban lévő közbeszerzést.

Eredményes eljárás esetén legalább három évre biztosított lesz az automatahálózat működése – írták.

Azóta történt

Előzmények