Bizonytalan a Fujitsu Siemens jövője

Bernd Bischoff
Bernd Bischoff

Tárgyalásokat kezdett a Fujitsu Siemens jövőjéről a vegyesvállalatot egyenlő arányban birtokló japán Fujitsu Ltd. és a Siemens AG. Lap- és hírügynökségi értesülések szerint az átszervezés alatt lévő német tulajdonos ki akar szállni, ami akár a PC-gyártó végét is jelentheti.

Az elsősorban az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló úgynevezett EMEA régióban érdekelt Fujitsu Siemens Computerst 1999-ben alapította a Fujitsu és az egykori Siemens Nixdorf. A tíz évre kötött társulási szerződés jövőre jár le, de újabb öt évvel automatikusan meghosszabbodik, ha az idén egyik fél sem jelzi kiszállási szándékát.

A Reuters forrásai szerint a megvesztegetési botrányok és a világgazdasági lassulás révén is meggyengült Siemens ki akar hátrálni. Peter Löscher, a német ipari konglomerátum első embere – aki éppen a hónap elején jelentett be egy jelentős, közel 17 000 dolgozót érintő leépítési programot – korábban azt mondta, hogy elégedetlen a Fujitsu Siemens pénzügyi teljesítményével.

Elhúzódó egyezkedés

A legnagyobb európai PC-gyártót birtokló feleknek elővásárlási joga van a másik tulajdonrészére, de a hírügynökség forrása szerint a jelenlegi gazdasági környezetben valószínűtlen, hogy a Fujitsu vállalná, hogy egyedül vigye tovább a vállalatot egy olyan európai piacon, ahol rendkívül erős az árverseny a PC- és notebookpiacon.

A Fujitsu Siemens elnök-vezérigazgatója, Bernd Bischoff korábban kiállt a cég mellett, és rámutatott, hogy 1,7-2 százalékos értékesítési nyereségével kifejezetten a jól teljesítők között szerepel a szektorban. A vállalat a tavalyi évet 105 millió euró adózás előtti profittal zárta, az idei üzleti évre pedig 105-200 milliót jelzett előre. Igaz, Bischoff éppen e hónapban volt kénytelen elismerni, hogy a gyenge dollár és PC-árak csökkenése miatt a második negyedév „igen nehéz” volt, és emiatt veszélybe került e profitcélkitűzés elérése.

A Reuters szerint a vállalat jövőjéről folyó tárgyalások az év végéig is elhúzódhatnak. A felek nem akarták kommentálni a hírt.

Azóta történt

Előzmények