BEA: új megközelítés az alkalmazásintegrációban

A BEA Systems a napokban mutatta be új termékcsaládját, a BEA AquaLogicot, mely egy nyílt, független platform teljes szolgáltatásorientált architektúrák (SOA) kifejlesztéséhez, üzembe helyezéséhez, kezeléséhez és üzemeltetéséhez olyan heterogén informatikai környezetekben is, mint például a .Net, Java vagy különböző örökölt rendszerek – jelentette be az Alerant Rt., a BEA-termékek magyarországi disztribútora.

A vállalati informatikai környezetek manapság több különböző technológia és alkalmazásplatform együtteséből állnak, amelyek csak hatalmas mennyiségű szoftverkódolás és integráció révén képesek az egymás közötti információcserére. Bár már elterjedőben van a SOA-hoz hasonló új informatikai stratégiák alkalmazása, a legjellemzőbb üzleti informatikai környezet továbbra is a sokfelé osztott, vegyes infrastruktúra. Az AquaLogic összekapcsolja a heterogén platformokon épített szolgáltatásokat. Az új megközelítés további előnye, hogy segítségével újrahasznosítható informatikai szolgáltatások jönnek létre, melyeket csak egyszer kell kialakítani, és attól kezdve bárhol felhasználhatók. Ezt a szemléletmódot COLA-elvnek is nevezik (Compose once, leverage anywhere).

Az AquaLogic hat termékcsoportból áll, ebből a BEA az első hármat mutatta be most. Az AquaLogic Messaging termékek közé tartozó AquaLogic Service Bus az első olyan eszköz, amely egyesíti a vállalati szolgáltatásokat kezelő buszt (Enterprise Service Bus) és a webes szolgáltatáskezelést. E termékcsoport tagja az AquaLogic Service Registry üzleti szolgáltatás-nyilvántartó program is, mely az életciklus-menedzsment alapjául szolgál.

A BEA AquaLogic Data termékek közül a BEA AquaLogic Data Services Platform – korábban Liquid Data – a vállalat különböző részéről származó adatokat teszi áttekinthetővé. Segítségével az adatokhoz kapcsolódó szolgáltatások egységes hozzáférési pontokká válnak, így könnyen kiépíthetők, lecserélhetők és újrahasznosíthatók. A BEA AquaLogic Security termékek AquaLogic Enterprise Security (korábban WebLogic Enterprise Security) eszköze pedig egységes, rugalmas biztonsági infrastruktúrát biztosít heterogén vállalati környezetek számára.

A most bejelentett AquaLogic termékcsalád kiegészíti a BEA korábbi WebLogic termékcsaládját. A WebLogic elsősorban a fejlesztők, míg az AquaLogic inkább üzleti elemzők és az informatikai rendszerek tervezői számára nyújt hasznos megoldást.

Azóta történt

Előzmények