Júliusban indul az azonnali átutalás rendszere

A tranzakciók átfutási ideje a közelmúltban jelentősen lerövidült, de ez a megoldás minőségileg más környezetet teremt meg, ahol mindehhez plusz szolgáltatások is elérhetőek lesznek.

Tavaly már beszámoltunk arról, hogy jóváhagyta az azonnali fizetési szolgáltatás működési modelljét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST), ezzel a 10 millió forint alatti átutalások másodpercek alatt teljesülhetnek.

A fejlesztés azóta továbbhaladt, és az index.hu beszámolója szerint az új rendszer bevezetése jövő év júliusától várható.

A korábban ismertetetthez képest nincs lényegi változás. Az átutalások felgyorsítása már évek óta folyamatban van, ma az az általános gyakorlat, hogy munkaidőben tíz ciklusban történnek meg a tranzakciók, ami nagyjából azt jelenti, hogy kb. egy óra alatt érkezik meg a kedvezményezetthez az átutalt összeg.

Az új rendszer viszont minőségi változást hoz, mivel nem csak szinte azonnal teljesítik a kéréseket, hanem egyéb újításokat is bevezetnek a jelentős informatikai hátteret és fejlesztést igénylő rendszerben.

A lényeges pontok:

  • a tízmillió forint alatti utalásoknál az öt másodperces határidő már nemcsak munkaidőben, hanem 7/24 is érvényes lesz
  • a fenti előírás minden pénzintézetre kötelező, de egyéni megállapodás alapján lehetőség van a tízmilliót meghaladó tranzakciók felgyorsítására is
  • az öt másodperc onnan számítandó, amikor az utaló fél véglegesen jóváhagyta a tranzakciót
  • utalni nemcsak bankszámlára, hanem e-mail címre, telefonszámra és adószámra, adóazonosító jelre is lehet majd. Egy azonosítót csak egy bankszámlához tudunk megadni és mindig annál a bankszámlánál lesz érvényben, ahol utoljára megadtuk a másodlagos azonosítónk. A megadott másodlagos azonosítókat a GIRO rendszereiben tárolják, ezért amikor utalunk, vagy nekünk utalnak, vagy a számla kapcsán megváltozik a másodlagos azonosító, egyszerűen ellenőrizhetővé válik, hiába bankolunk egy vagy több banknál. A másodlagos azonosítóink változatlanságát évente meg is kell erősítenünk.
  • bevezetik a fizetési kérelem funkciót is – ehhez internetbankunk vagy bankunk mobilalkalmazása fog felületet nyújtani, ahol megadhatjuk a kért összeget és annak a személynek a bankszámlaszámát, vagy másodlagos azonosítóját, akitől a pénzt kérjük. A bank értesíti a címzettet a fizetési kérésről, aki azt elutasíthatja vagy azonnali átutalás formájában teljesítheti, minderre hatvan napja van (ez különböző szolgáltatásoknál lehet fontos, ahol a szolgáltatást nyújtó a teljesítés után kéri a fizetséget)

Azóta történt

Előzmények