Csúszhat az azonnali átutalás júliusi bevezetése

A rendszerüzemeltető bizakodó, és a törvényi kötelezettségre is hivatkoznak, de felmerült annak lehetősége, hogy a bankok kapnak még türelmi időt.

Decemberben az IT café is beszámolt arról, hogy a korábban meghatározott ütemterv szerint egy féléves tesztidőszak után idén júliusban elindulhat a banki rendszerben az azonnali átutalás, melynek lényege az öt másodpercen belül lezajló digitális tranzakció, de emellett még sok egyéb újítást is tartalmaz.

Hirdetés

Ám úgy tűnik, nem lesz ilyen egyszerű a dolog, ugyanis a portfolio.hu ma hosszú és részletes – főként az OTP információira alapozott – tudósítása szerint a Bankszövetség még nem látja elérkezettnek az időt, és óvatosságból azt javasolja a központi banknak, hogy júliusban még csak pilot induljon, és csak akkor élesítsék a teljes rendszert, amikor az összes érintett pénzintézet meggyőződött a biztonságosságáról és teljes körű működőképességéről. A lap szerint a fő gazda, a Giro készen áll a beindításra, az MNB egyelőre figyel, mivel a határidőt egy rendelet határozza meg, így alapos indok kell a módosításhoz.

A beszámoló szerint az lehet a háttérben, hogy a bankok nem egyenletes módon készültek fel a valóban igen komoly és valóban nagy kockázatokat hordozó váltásra. Az AFR (Azonnali Fizetési Rendszer) tesztelése nagy erőkkel zajlik a javaslatot felvető OTP Banknál is – írja a portfolio.hu –, de olyan bonyolultnak, komplexnek ítélik a feladatot, hogy szerintük még időt kellene adni a pénzintézeteknek. A pilotot – nemzetközi tapasztalatokra is hivatkozva – úgy képzelik el, hogy egy meghatározott, alacsony összeghatárnál működne az azonnali átutalás, és ez a korlátozás addig tartana, amíg minden érintett véglegesen meg nem tudja állapítani, hogy a rendszer biztonságosan működik.

A részletes tudósítás a hazai bankok reakcióival együtt a portfolio.hu oldalán olvasható.

Azóta történt

Előzmények