Az Internet Explorer beelőzi a Firefoxot

Péntek óta elérhető a Firefox 2.0 kiadásra jelölt második változata (RC2), ami ugyan fontos mérföldkő a böngésző fejlesztésében, ám még mindig nem tudni, mikor készül el a tavaly novemberben kiadott 1.5 után az első komoly frissítésnek tekinthető verzió. Ha a munka olyan ütemben halad, ahogy eddig, a Microsoft Internet Explorer 7 biztosan hamarabb jut el a felhasználókhoz.


Választási lehetőségek az Internet Explorer 7 telepítésekor

A Firefoxból ugyanis még készül egy harmadik Release Candidate is. „Rengeteg biztonsági és stabilitási hiba van, amelyeket szeretnénk kijavítani a végső változat megjelenéséig, ezért készül egy kiadásra jelölt harmadik verzió is” – írta Mike Schroepfer, a Mozilla illetékes vezetője a fejlesztői levelezőlistán. Ma már a böngésző hivatalos ütemtervében kizárólag az szerepel, hogy ma tervezik az RC3 kódjának lezárását, de ezen túl egyetlen következő stáció dátumát sem jelölik. A korábbi gyakorlat szerint a kód lezárását nagyjából egy héttel követi a kiadás, így az RC3 valamikor a jövő héten válhat letölthetővé. Ilyen tempó mellett nem valószínű, hogy a végleges 2.0 még októberben megjelenik.

Márpedig az Internet Explorer 7 még e hónapban elkészül – legalábbis ez derül ki a böngésző fejlesztéséért felelős programmenedzser, Scott Graff blogjából . „Az IE 7 végleges változata gyorsan közeledik, nagyon gyorsan. A programot a felhasználók néhány héttel a kiadás után az automatikus frissítés szolgáltatáson keresztül is megkapják” – írja a „Még ebben a hónapban megjön az IE 7. Felkészültél?” cím alatt megjelent bejegyzésében.

Amint arról beszámoltunk, az Internet Explorer 7-es változatát azért terjeszti az automatikus frissítés szolgáltatáson keresztül, „kiemelt prioritású” frissítésként a Microsoft, mert az új böngésző számos, a biztonságot fokozó fejlesztést tartalmaz – ilyen egyebek mellett az adathalász (phishing) oldalak szűrése és a kémprogramok elleni beépített védelem. A vállalati ügyfelek azonban egy kifejezetten e célra készült alkalmazással blokkolhatják az automatikus telepítést.

Azóta történt

Előzmények