Az IBM lett a közbeszerzés nyertese

Eredményesen lezárult az Oktatási Minisztérium informatikai hardvereszközök bérletére kiírt közbeszerzési eljárása. Az eljáráson az IBM finanszírozási üzletága, az IBM Global Financing adta a legkedvezőbb ajánlatot, így az Oktatási Minisztérium – együttműködve a Pénzügyminisztériummal – a soron következő három költségvetési évben az IBM segítségével, előre meghatározott normatíva alapján támogatja az iskolák informatikai beruházásait.

A szerződés keretében az IBM és alvállalkozói rendkívül széles termékpalettát kínálnak fel az érdeklődő iskoláknak. A kínálatban szereplő mintegy 60 ezer darab számítástechnikai eszköz nem csupán az IBM, de sok más számítástechnikai cég termékeit is felvonultatja a hordozható számítógépektől a nyomtatókon és monitorokon keresztül az asztali számítógépekig. A termékportfolió kialakításában az Oktatási Minisztérium Projekttanácsa mondta ki a végső szót, tehát csak olyan termékek kerülhettek fel a listára, amelyek megfelelnek a szakmai követelményeknek. A terméklista folyamatosan frissül az elkövetkező három év során.

Az oktatási intézmények egy keretszerződés terhére három éves tartós bérleti konstrukcióban juthatnak hozzá a kiválasztott informatikai eszközökhöz. Az Oktatási Minisztérium és az iskolák fenntartói az EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Közhasznú Társaságot bízták meg a keretszerződés felügyeletével, amelynek értéke előreláthatólag hat és fél milliárd forintot tesz ki.

 

 

„A projekt jelentőségét elsősorban abban látjuk, hogy a költségvetés keretében először valósult meg Magyarországon ilyen típusú finanszírozási modell. Az IBM olyan megoldást javasolt, amely valamennyi érintett szervezetnek előnyös, beleértve a Pénzügy- és az Oktatási Minisztériumot, az iskolákat, az iskolák fenntartóit és természetesen a termékek beszállítóit is"  – mondta Fodor László, az IBM Magyarország értékesítési vezetője, aki szerint az oktatási intézmények mellett ez a modell működőképes megoldást kínál az államigazgatás más területein is.

Az iskolák határideje ma jár le, hogy kiválasszák, hogy mely termékeket szeretnék beszerzeni a rájuk eső támogatási összeg keretéig. Erre egy elektronikus vásárlási felületen, a Közoktatási Információs Iroda Tanügyigazgatási Szakportálján, a www.kir.hu honlapon van lehetőségük, ahol a tényleges megrendelés előtt egyúttal módjuk nyílt a termékek alaposabb megismerésére is.

A megadott megrendelési határidő és szállítás után kezdődik el az a három éves periódus, amelyben az iskolák hozzájutnak az informatikai eszközökhöz, és megkezdik a kedvező finanszírozású bérleti díjak kifizetését. A megkötött szerződésekkel összhangban az iskoláknak módjuk lesz az egyes termékek frissítésére, cseréjére is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények