Lincencdíjmentes hozzáférés IBM-szabadalmakhoz

Az IBM egészségügyi és oktatási gyakorlatokkal foglalkozó részlege nagyszabású kezdeményezést jelentett be, amellyel javítani szeretnék a rendszerek közötti együttműködést és az információhoz való hozzáférést. A döntés értelmében az IBM a webszolgáltatások, elektronikus formák és nyílt dokumentumformátumok köré épített nyílt egészségügyi és oktatási szoftverszabványok kifejlesztéséhez és kivitelezéséhez licencdíjmentes hozzáférést ajánl fel szabadalmi portfoliójához.

„A társadalom és a gazdaság számára világszerte az egészségügy marad az egyik legnagyobb kihívás. Számos iparág alakul át nyílt szoftverszabványok alkalmazásával, biztos alapot teremtve az innováció és az ipari növekedés számára” – nyilatkozta Neil de Crescenzo, a Globális Egészségügy, IBM Üzleti Tanácsadó Szolgáltatások alelnöke. “A mi kezdeményezésünknek is ez a célja, globálisan, az egészségügyi ipar vonatkozásában. Másokat is arra kérünk, hogy csatlakozzanak hozzánk a tényleg nyílt szoftverszabványok kifejlesztésének és elfogadásának támogatásában.”

Az egészségügyi iparban az IBM-szabadalmakhoz való hozzáférés lehetőséget teremt a szabványosított elektronikus egészségügyi kartonok világszintű kifejlesztésének ösztönzésére, elősegítve az egészségügyi információs technológia széles körű bevezetését. E technológia nyílt, más rendszerekkel együttműködni tudó technológiák révén támogatja majd az egészségügyi információk védelmét, titkosságát és biztonságát.

Az oktatásban a szabvány technológiájához való nyílt hozzáférés javíthatja az oktatási folyamat, a tankerületek és intézmények hatékonyságát és termelékenységét. A szabványokon alapuló alkalmazások lehetővé tennék távoli vidékeken, illetve feltörekvő területeken élő diákok számára a tanárokhoz, feladattárakhoz és információs erőforrásokhoz való hozzáférést, időzónáktól függetlenül, ami jelenleg elérhetetlen számukra.

Az IBM-nek az egészségügy és az oktatás terén végzett munkája a cégnek az év elején 500 nyílt forráskódú közösségi szoftverszabadalomra tett ígéretének szellemében folyik. Azóta más cégek és szervezetek is tettek hasonló felajánlásokat, elősegítve egy nyílt forráskódú „szabadalmi közösség” létrehozását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények