Az EU miatt késni fog a Vista?

A Microsoft képviselői csütörtökön felvetették azt a lehetőséget, hogy az Európai Bizottság trösztellenes követelményei miatt a Windows Vista európai megjelenése esetleg késni fog. A Bizottság éles hangú válaszában visszautasította a vádat, szerintük a Microsoft félrevezeti a közvéleményt, amikor a Vista esetleges késedelmes bevezetésének okaként az Európai Bizottságot nevezi meg.

Az amerikaiak arra hivatkoznak, hogy az EU végrehajtó testületének olyan elvárásai vannak az operációs rendszer bizonyos kiegészítő elemeivel kapcsolatban, amelyek figyelembe vétele hátráltatni fogja az európai megjelenést. A Bizottság képviselői mindezt egészen másképp ítélik meg – szerintük nem arról van szó, hogy a testület engedélyezi avagy nem a Vista piaci megjelenését, hanem arról, hogy a Microsoft fogadja el és tartsa be az EU-ban érvényes trösztellenes gazdasági szabályokat. A Bizottság szóvivője szerint az amerikaiak csak a múlt héten válaszoltak a kifogásokat tartalmazó levelükre.

A Microsoft és az Európai Bizottság küzdelme még 2004-ben kezdődött, amikor a brüsszeli testület 497 millió euró büntetéssel sújtotta a szoftvercéget az trösztellenes szabályozás megsértéséért, s üzleti gyakorlatának átalakítására kötelezte. Miután a Microsoft nem teljesítette a kívánalmakat, a Bizottság idén nyáron újabb 281 milliós bírságot rovott ki rájuk, s továbbra is várják a megkövetelt intézkedések végrehajtását.

Az Európai Parlament képviselői, Chris Heaton-Harris, Sharon Bowles, Peter Skinner és Michal Kaminski levelet írtak az EU versenyügyi biztosának csütörtökön, melyben kifejtették, hogy szerintük az Európai Bizottság ezen intézkedései veszélyeztetik az európai gazdaság és üzleti élet versenyképességét. „Aggasztó, hogy a világ legsikeresebb technológia vállalatainak egyike az Európai Bizottsággal mint kockázati tényezővel számol” – írták a képviselők.

A jelenlegi helyzet egyébként kísértetiesen emlékeztet az 1998. májusi állapotokra, amikor a Windows 98 kapcsán alakult ki hasonló konfliktus. Abban az időben az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma folytatott eljárást a Microsoft ellen – melyet később meg is nyertek –, s a Microsoft gazdasági igazgatója akkor azt nyilatkozta, hogy a Windows 98 elleni eljárás komoly negatív következményekkel jár a személyi számítógépek teljes iparára nézve; emellett a redmondi cég partnervállalatainak vezetői is írtak egy, a mostanihoz hasonló levelet az amerikai kormányzatnak.

Azóta történt

Előzmények