Az emberiség 42 százaléka aktívan internetezik

Az ITU (International Telecommunication Union), a Világbank és az Egyesült Nemzetek Szervezete adataiból dolgozó InternetLivestats alapján 3 milliárdnál is többen interneteznek ma. Ha figyelembe vesszük, hogy a Föld lakossága 7,2 milliárd körül mozog, akkor pillanatok alatt rádöbbenünk, hogy tízből négy ember internetezik. Sőt, egy kicsit még több is.

A módszertan más, a tendencia azonos
A módszertan más, a tendencia azonos (forrás: wearesocial.sg)

A jeles mérföldkő örömére a WeAreSocial munkatársai összegyűjtöttek néhány érdekes adatot, melyek közül a legizgalmasabb az, hogy míg 3 milliárdan internetezünk, 3,6 milliárd embernek van mobilja, azaz minden második embernek a Földön. Emellett 1,64 milliárd mobilhoz társított közösségi profil aktív jelenleg.

Az internethasználók száma egyébként a várakozásoknak megfelelően, kissé 5 százalék feletti növekedést mutat. Egyre nagyobb a mobileszközökről az internetre csatlakozók aránya, ahogy az is egyre inkább jellemző, hogy az aktív internetező az asztali gépe (vagy laptopja) mellett egyre több időt tölt az interneten a mobilja, vagy táblagépe képernyőjét bökdösve is.

Arról, hogy a Facebook hogyan érte el az 1,3 milliárdos tábort, itt írtunk a negyedéves jelentéssel együtt. Persze azt se felejtsük el, hogy a várakozásoktól kissé elmaradó bővülés jórészt annak is betudható, hogy a Facebook eddig nem látott erőkkel kezdte irtani a hamis profilokat.

Mivel az elmúlt hetekben a nagy közösségi oldalak sorra adták ki a statisztikákat a felhasználói számokról, érdemes volt a frissített adatokkal új grafikont kiadni. Íme:


(forrás: wearesocial.sg) [+]

A csevegőprogramok között továbbra is magasan vezet a Whatsapp a mára 600 millióssá duzzadt ügyfélkörével, ehhez képest a Facebook Messenger 200, vagy a Viber 105 milliója elenyésző. Ehhez képest érdekes, hogy a világ mobilos közösségi oldalletöltések által generált forgalom 80 százalékát a Facebook, Tencent és VKontakte trió adja. A Tencent már nem sokáig, ugyanis a cég bejelentette, hogy megszüntetik a Weibo-támogatást, és inkább fókuszálnak a QQ, QZone, WeChat alkalmazásaikra.


(forrás: wearesocial.sg) [+]

Továbbra is elképesztő bővülés tapasztalható a mobilszegmensben, a GSMA Intelligence szerint napi közel 1 millió új, egyedi felhasználót regisztrálnak a hálózatokon. Ez másodpercenként 11 SIM aktiválást jelent világszerte. Átlagban azonban mindenkinek két kártyája van, a különbözú metodikát használó mérések alaposan eltérnek, de a tendencia jól látható: közel annyi aktív SIM van, ahány földlakó, míg aktív felhasználónak már csak minden másodikat nevezhetjük. Az is rettentően sok, 3,5-4,5 milliárd között.

Azóta történt

  • Nem tudtak faxolni a tőzsdén a BTel miatt

    A BTel kedd-szerdai országos leállása nem csak magánelőfizetőket, cégeket, sőt a Budapesti Értéktőzsdét is érintette. A Magyar Nemzeti Bank rendkívüli közzétételre szólította fel a céget.

  • Sokan és sokat netezünk

    Elkészült a Gemius őszi felmérése a hazai internetezési szokásokról. Több nő ül le böngészni mint férfi, akit viszont elkapott a gépszíj, nem szabadul.

Előzmények

  • Űrinternetet adna a SpaceX

    Mikro-műholdakkal aggatnák tele az eget, hogy aztán korlátlan és olcsó internetet szolgáltassanak.

  • Januárig nem lesz internetadó

    A miniszterelnök péntek reggel jelentette be, hogy ha az emberek nem tartják ésszerűnek a tervezetet, akkor nincs meg a közös alap. Januárban nemzeti konzultáció jöhet.

  • Mi is az a Dolgok Internete?

    Egyre többször lehet találkozni a címben szereplő fogalommal, de sokszor még a szakemberek fejében sem teljesen tiszta, hogy mit is takar a jól hangzó kifejezés.

  • Egymilliárd M2M kapcsolatot várnak 2020-ra

    Jelenleg az USA és a Kína a legerősebb M2M-ben, de 6 év múlva már Európában is minden ötödik SIM-kártya efféle feladatot láthat el.