Az atombomba receptje a Bush-kormány honlapján

Az amerikai kormányzat leállított egy márciusban elindított weboldalt, mert katonai szakértők szerint az oldalon található információk alapján el lehetett készíteni egy nukleáris bombát – jelentette a New York Times csütörtökön.


A szakácskönyv

Az újság állítása szerint a Bush-kormányzat a republikánus kongresszusi képviselők követelésére indította el a honlapot, akik azt remélték tőle, hogy majd segít bizonyítékokat gyűjteni Szaddám Huszein korábbi rezsimjének veszélyességéről, s így megalapozottabbá tehetik a 2003-as inváziót. Az elmúlt hetekben azonban olyan dokumentumok kerültek fel az oldalra, melyek az iraki atomfegyverkezési kutatások 1991 – az Öbölháború megindítása – előtti állapotairól közöltek részleteket, s ezek az információk – ahogyan egy diplomata elnevezte – kész „szakácskönyv”-ként használhatóak egy bombakészítő számára.


Tárolt változat – de azóta már ez sincs

Szerda éjjel ezért az amerikai kormány leállította az oldalt, s „míg szakértők ki nem mondják, hogy megnyitható a nyilvánosság számára”, addig elérhetetlen is marad – nyilatkozta John D. Negroponte, a Nemzeti Hírszerző Igazgató (National Intelligence Director – DNI) szóvivője.

Az érintett oldal (Operation Iraqi Freedom Document Portal) körülbelül egy tucatnyi dokumentumot, térképeket, diagramokat, számításokat és hosszú leírásokat tartalmazott a bombakészítésről, ám a New York Timesnak nyilatkozó nukleáris szakértők azt állítják, hogy mindezen információk számtalan más forrásból is elérhetőek az interneten. A lap közlése szerint a dokumentumokból megismerhetőek voltak a nukleáris bomba gyújtószerkeztének részletei és az atombomba radioaktív magjának felépítése.

Azóta történt

Előzmények