Az anglikán egyház tiltakozik a PS3 templomi háborúja ellen


Az anglikán egyház (Church of England) szombati közleménye adja hírül, hogy sérelmesnek tartják a Sony PlayStation 3 egy játékát, mivel annak egyik helyszíne a manchesteri katedrális. Az egyházi álláspont szerint a Sony nem kért arra engedélyt, hogy erőszakos játékában a székesegyház szerepeljen, s ezért a cég bocsánatkérését követelik, valamint azt, hogy az érintett játékot azonnali hatállyal vonják vissza a boltokból, különben bírósághoz fordulnak.

Az érintett játék, a Resistance: Fall of Man az egyházi vélemény szerint erőszakossága miatt egyébként is a „beteges” kategóriába tartozik, ráadásul templomi színtéren tömeggyilkosság zajlik a virtuális térben, s ez már jellemezhető „szentségtörésként” is.

Amy Lake, a Sony szóvivője elmondta az AP hírügynökségnek, hogy hamarosan megvizsgálják az ügyet, s nyilatkozatot bocsátanak ki. Ugyanakkor egy másik Sony-képviselő, David Wilson, a London Timesnak már határozottabb véleményt fejtett ki. Elmondta, hogy a játékban megjelenő helyszín nem videó vagy fénykép, hanem a tervezők által megalkotott tér, ezért nem érheti őket vád. A cég minden olyan engedélyt beszerzett, ami az adott játéknál szükséges volt.

Rogers Govender, a manchesteri székesegyház főesperese viszont úgy véli, a fiatal emberek fejében a játék során a templom a fegyverekkel kapcsolódik össze, s ez megengedhetetlen. A templom papjai folyamatos ismeretterjesztő és térítői munkát folytatnak, s egy ilyen félreértelmezés veszélyezteti munkájuk sikerét. Hasonlóképpen gondolkodik Nigel McCulloch, Manchester püspöke is, aki a BBC-nek elmondta, hogy városában így is elég nagy gondot okoznak a fegyveres fiatalok, s e játék tovább erősíti bennük azt a képet, hogy helyesen cselekszenek.

Patsy McKie, az Anyák az Erőszak Ellen mozgalom tagja (akinek fiát Manchesterben gyilkolták meg) szintén elítéli a játékot: „Itt állok… egy anya, aki elveszítette a fiát. Képtelenek vagyunk azt mondani, hogy ez csak egy játék. […] Nemcsak Irakban folyik háború, itt van az az ajtónk előtt is.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények