Az Acer megveszi a Gatewayt!

Az Acer Inc. ma bejelentette, hogy 710 millió dollárért felvásárolja az amerikai piacon negyedik legnagyobb PC-gyártóként rangsorolt Gatewayt. A tranzakciót – amelynek során a tajvani óriásvállalat 1,90 dollárt fizet a Gateway-részvények darabjáért – mindkét társaság igazgatótanácsa egyhangúlag hagyta jóvá, és ha a hatóságok is engedélyezik, az akvizíció az év végéig lezárulhat. A jelenleg a világ negyedik legnagyobb PC-gyártójaként jegyzett, ám az ügylet révén a dobog utolsó fokára felkapaszkodó Acer ezzel egy olyan márka birtokába jut, amellyel meghatározó szereplővé válhat Észak-Amerikában is. A Gateway beolvasztásával megerősített vállalat éves árbevétele meghaladja majd a 15 milliárd dollárt, darabszám szerinti forgalma pedig a 20 milliót.

A két vállalat termékkínálata és regionális jelenléte is kiegészíti egymást – indokolta a választást Gianfranco Lanci, az Acer elnöke a felek által kiadott közleményben. Mint mondta: az Acer megtartja a felvásárolt márkanevet, és egy több brandre épülő termékkínálatot fog kialakítani.

Az Acer már márciusban jelezte, hogy egy jelentős akvizícióval tervezi növelni befolyását a PC-piacon. A vállalat vezérigazgatója, J. T. Wang akkor a Wall Street Journal-nek úgy nyilatkozott, hogy több lehetséges felvásárlási célpontot is kinéztek már, konkrétumokat azonban – azon kívül, hogy a felvásárlásra a reményeik szerint még az idén sor kerül – nem árult el.

A tajvani vállalat az elmúlt években rendkívüli fejlődést mutatott: 2003 óta gyorsabban nőtt, mint bármelyik riválisa. Akkor a részesedése a globális PC-piacon 2,9 százalék volt, amely kevés volt ahhoz, hogy a legjobb öt közé kerüljön. A tavalyi év végére azonban 7,1 százalékra növelte piacrészét a cég.

Azóta történt

Előzmények