A HP maradt a legnagyobb

Hirdetés

Erős második negyedéven van túl a PC-piac – derül ki a meghatározó piackutató cégek jelentéséből. Az IDC adatai szerint az áprilistól június végéig tartó időszakban világszerte 58,5 millió személyi számítógép fogyott, 12,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. (A más módszertannal dolgozó Gartner valamivel több, 61,1 millió PC-t számolt össze, és 11,7 százaléknyi éves bővülést mért.)

Ami a régiókat illeti, Japánt nem számítva Kelet-Ázsiában volt a legerősebb a növekedés, több mint 20 százalékos. A slágertermék pedig továbbra is a notebook: a hordozható gépek forgalma körülbelül 50 százalékkal nőtt. A Gartner szerint a váratlanul erős második negyedéves eladásokhoz csak marginálisan járult hozzá a Windows Vista operációs rendszer január végi megjelenése.

A világ legnagyobb PC-gyártója továbbra is a Hewlett-Packard, amelynek globális részesedése 19,3 százalék. A tavaly második helyre visszaszorított Dell forgalma az egy évvel korábbi számokhoz képest 5 százalékkal csökkent, de a texasi vállalat 15 százalékos piacrésszel megőrizte pozícióját a toplistán. A harmadik helyen ezúttal a Lenovo futott be, a negyedik helyre kényszerítve az Acert.

Azóta történt

Előzmények