1985. augusztus 22.

A Microsoft és az IBM együttműködési megállapodást kötnek, melynek értelmében a két cég a jövőben közösen dolgozik operációs rendszerek és környezetek fejlesztésén.

Microsoft-IBM

 

Azóta történt

  • 1995. augusztus 24.

    Több évig tartó, hatalmas reklámkampány után megjelent a Microsoft korszakot nyitó operációs rendszere, a „Chicago” kódnéven fejlesztett Windows 95. E napon, a hivatalos megjelenés előtt negyedórával írták alá azt a szerződést is, melynek alapján a számtalan újdonságot kínáló szoftvert (beépített 32 bites TCP/IP, telefonos hálózat, hosszú fájlnevek, Plug and Play stb.) az IBM is kínálta OEM-partnerként.

  • 1980. augusztus 28.

    Az IBM és a Microsoft vezetői aláírnak egy tanácsadói szerződést, melynek értelmében Bill Gates vállalja, hogy 15 ezer dollárért elkészít egy szoftverspecifikációt az IBM személyi számítógépe számára. A legenda szerint Jack Sams, az IBM szofverrészlegének vezetője arra kérte Gatest, hogy készítsen alternatív megoldásokat a CP/M-86-os OS-re, mire a Microsoft vezetője azt válaszolta, hogy talán már meg is van.

  • 1985. szeptember 3.

    A Microsoft bejelenti, hogy első külföldön alapított üzemét Írországban fogja megnyitni, s itt az európai piacra készítenek majd szoftvereket.

  • 1956. szeptember 4.

    Az IBM bejelentette, hogy a Type 305 RAMAC rendszerének részeként kereskedelmi forgalomba került számítógépnél először alkalmaznak winchestert, vagyis mágneslemezes háttértárolót. Az IBM 350 Disk Storage Unit maximum négy meghajtót tartalmazott. Egy-egy meghajtót két, egymással szembefordított fej szolgált ki, amelyeket először függőleges mozgással a megfelelő lemezhez kellett pozícionálni, ezután sugárirányban a sávot kellett elérni.

Előzmények

  • 1985. augusztus 18.

    A Microsoft egy 5,25 hüvelykes, 360 kilobájtos flopilemezen kiadja a QuickBASIC nevű integrált fejlesztői környezet, illetve a BASIC nyelvhez kialakított compiler első változatát.

  • 1981. augusztus 12.

    Az IBM piacra dobja az 5150-es számítógépét, ismertebb nevén az első IBM PC-t. Eredetileg maximum 250 ezer darab eladására számítottak, ám kiderült, hogy ezzel a géppel elkezdődött a személyi számítógépek forradalma. A gép otthoni felhasználásra szánt alapváltozata – amelyhez nem járt monitor és floppy – 1565 dollárba került. A 40 kB ROM-mal és 16 kB – 256 kB-ig bővíthető – memóriával, 83 gombos billentyűzettel rendelkező számítógépen a PC-DOS operációs rendszer futott.

  • 1981. július 28.

    Az IBM PC megjelenése után egy hónappal a cég bejelenti egy másik asztali számítógépét, a System/23 Datamastert. Az „all-in-one” számítógép szöveges módú CRT-kijelzője, billentyűzete, processzora, memóriája és 8 hüvelykes floppymeghajtója egy tárolóegységben kapott helyet. Az Intel 8085-ös processzorral ellátott gép kezdőára nyomtatóval együtt közel tízezer dollár volt.

  • 1982. július 6.

    A Tektronix korábbi menedzsere, James Towne e naptól a nem sokkal korábban létrejött vállalat, a Microsoft első elnöke. A kinevezésekor negyvenéves, kétgyermekes Towne többek között kora és családi viszonyai miatt maradt csak egy évig, hiszen egy generációval volt idősebb az alapítóknál, akiknek ekkoriban a Microsoft jelentette a világot.