1956. szeptember 4.

Az IBM bejelentette, hogy a Type 305 RAMAC rendszerének részeként kereskedelmi forgalomba került számítógépnél először alkalmaznak winchestert, vagyis mágneslemezes háttértárolót. Az IBM 350 Disk Storage Unit maximum négy meghajtót tartalmazott. Egy-egy meghajtót két, egymással szembefordított fej szolgált ki, amelyeket először függőleges mozgással a megfelelő lemezhez kellett pozícionálni, ezután sugárirányban a sávot kellett elérni.

Hirdetés

ibm

 

ibm
Forrás: www-05.ibm.com/hu

Azóta történt

  • 1980. szeptember 5.

    Az amerikai Brigham Young Egyetemen lekapcsolják az utolsó IBM 7030 (Stretch) számítógépet. A tudományos kutatások számára 20 évvel korábban megalkotott gép maga ugyan nem volt kiugró siker, ám olyan megoldások jelentek meg benne (teljesen tranzisztorizált volt, nagy és gyors merevlemezek több fejjel, gyors – 2 megabájtos – mágneses memória, pipelining, multitask, hibajavítás stb.), melyek nagy hatást gyakoroltak a későbbi fejlesztésekre.

  • 1960. szeptember 12.

    Az IBM bejelenti az 1400-as sorozat újabb darabját, az 1970-ig gyártott IBM 1410-es, közepes méretű vállalkozásoknak szánt rendszert. Az 1410 felépítésében roppant hasonló volt az igen népszerű 1401-eshez, de egy fontos jellemzőben eltért attól: három helyett ötkarakteres címzést tett lehetővé, így az 1401-hez képest nem 16 ezer, hanem 80 ezer karaktert tudott memóriájában tárolni. A rendszer a virtualizáció korai példájaként képes volt emulálni az 1401 működését.

Előzmények

  • 1980. augusztus 28.

    Az IBM és a Microsoft vezetői aláírnak egy tanácsadói szerződést, melynek értelmében Bill Gates vállalja, hogy 15 ezer dollárért elkészít egy szoftverspecifikációt az IBM személyi számítógépe számára. A legenda szerint Jack Sams, az IBM szofverrészlegének vezetője arra kérte Gatest, hogy készítsen alternatív megoldásokat a CP/M-86-os OS-re, mire a Microsoft vezetője azt válaszolta, hogy talán már meg is van.

  • 1985. augusztus 22.

    A Microsoft és az IBM együttműködési megállapodást kötnek, melynek értelmében a két cég a jövőben közösen dolgozik operációs rendszerek és környezetek fejlesztésén.

  • 1981. augusztus 12.

    Az IBM piacra dobja az 5150-es számítógépét, ismertebb nevén az első IBM PC-t. Eredetileg maximum 250 ezer darab eladására számítottak, ám kiderült, hogy ezzel a géppel elkezdődött a személyi számítógépek forradalma. A gép otthoni felhasználásra szánt alapváltozata – amelyhez nem járt monitor és floppy – 1565 dollárba került. A 40 kB ROM-mal és 16 kB – 256 kB-ig bővíthető – memóriával, 83 gombos billentyűzettel rendelkező számítógépen a PC-DOS operációs rendszer futott.