Félmilliárd forintot loptak egy hétvége alatt

Harmincnégy bankautomatát fosztott ki a három férfi. Társuk egy malware volt.

Szombaton és vasárnap is serényen gyűjtötte a pénzt az a három férfi, akik Tajvan fővárosában összesen 70 millió tajvani új dollárt, azaz mintegy 615 millió forintot csaltak ki a meglátogatott 34 ATM-ből. A tajpeji lakosság és a hatóságok figyelme a hétvégén a Nepartak tájfun utáni teendők, illetve az észak-tajvani bombás merénylet körül összpontosult, így a sapkát és maszkot viselő tolvajok szabadon garázdálkodhattak.

A First Bank jelentése szerint a kiürített automaták egységesen a német Wincor Nixdorf által gyártott ATM-ek voltak (a cég európai ügyfelei között van a Raiffeisen Bank is, azt viszont nem tudni, az adott modellt használják-e Magyarországon), kedd reggelre az összes ilyen gépet, azaz 300 ATM-et üzemen kívül helyezték. A tájékoztatás szerint a bank ügyfeleinek nem kell aggódniuk, az értékeik biztonságban vannak, ugyanis semmilyen módon nem kompromittálódtak az adataik.

hatóságok nem zárják ki a lehetőségét, hogy a rendszer egy sebezhetőségét kihasználó tolvajok belsős segítséget is igénybe vettek. A First Bank szerint az érintett gépekre kártékony kódot telepítettek, így fordulhatott elő, hogy az ATM-ek azonosítás nélkül kiadták a pénzt a támadónak. A protokoll szerint először a banki dolgozókat, a pénzfeltöltésért felelős biztonsági személyeket és a karbantartókat ellenőrzik, mert csak ennek a három csoportnak van elvi lehetősége arra, hogy a központi rendszert megkerülve férjenek hozzá közvetlenül az automatákhoz.

Azóta történt

  • A NoScriptben sem bízhat az ember

    A fejlesztő kártékony kóddal pimpelt hirdetésekből tartja fent magát, így nem kifejezetten hiteles tőle a biztonságosabb internet ígérete. A reklámblokkolót is kijátszaná.

  • Újabb ATM-tolvajokat fogtak el

    A vírusfertőzéssel dolgozó banda többek között az interneten toborozta a tagokat, akik több millió dollárt loptak el.

  • Vírusfertőzésre bukkantak lengyel bankoknál

    A vizsgálat még folyik, csak kevés tény ismert, de meglehet, hogy ez volt Lengyelország eddigi legsúlyosabb informatikai biztonsági incidense.

Előzmények

  • A bankok idén a mobilos appokra gyúrnak

    A CIB Bank elnök-vezérigazgatója szerint nagy lesz a verseny ezen a téren, mindenkinek fejlesztenie kell. A digitális aláírás bevezetésével jöhet a papírmentes ügyintézés a pénzintézetekben is.