Szárnyal a chipgyártókat kiszolgáló ASML

A hatalmas kereslet miatt 2030-ig átlagosan éves 11 százalékos árbevétel-növekedésre számít az ASML.

Az ASML a chipgyártók egyik kulcsfontosságú kiszolgálója, a mostani hatalmas kereslet fényében pedig azt a pénzügyi előrejelzést tette közzé, amely szerint 2030-ig átlagosan éves 11 százalékos árbevétel-növekedésre számít.

A befektetőknek Peter Wennink ügyvezető elmondta, hogy ezekben a számokban még benne sincsenek az esetleges extra rendelések, pedig Amerika, Európa és Kína is technológiai önállóságra törekszik.

2025-re az ASML átbevétele elérheti a 30 milliárd eurót, 55 százalékos haszonkulcs mellett. Korábban 15-24 milliárd euróra számítottak, de a változások a gyártó szerint az „elektronikai iparban látható globális megatrendeknek” köszönhetőek.

Miközben a chipgyártók gőzerővel igyekeznek enyhíteni a globális chiphiányon, addig az ASML maximum kapacitáson szolgálja ki a TSMC-t, a Samsungot és az Intelt. Ezzel együtt olyan kapacitást építenek ki, amellyel a jelenlegi legnagyobb keresletnél is többet tudnának kiszolgálni – többé nem akarnak olyan helyzetbe kerülni, hogy nem tudják kiszolgálni az ügyfeleiket.

A legfejlettebb ASML-eszközök darabja 160 millió euróba kerül, és a félvezető-gyárak szívét jelentik. A cég a tőzsdén is remekel, a 272 milliárd eurós piaci értékkel Európa legnagyobb technológiai cége lett, az árfolyam-növekedése messze túlteljesíti a szektort.

Azóta történt

Előzmények