Nem találnak elég képzett alkalmazottakat az elektronikai gyártók

Tovább tart a chiphiány, de már a képzett alkalmazottakból sincs elég, mindez újabb fennakadásokhoz vezethet.

A bérgyártókat és a chipgyártókat (például a Foxconnt vagy az Intelt) is képviselő IPC bejelentése szerint ötből négy elektronikai gyártónál probléma, hogy egyre nehezebben találnak képzett munkaerőt.

Ez hozzáadódik az elhúzódó chiphiány okozta nehézségekhez, ami a termékek szállításában újabb késéseket és fennakadásokat eredményezhet.

Az IPC szerint az érintettek 80 százaléka nehezen talál dolgozókat, a cégek kétharmadánál ráadásul emelkednek a munkaerő-költségek is. A megkérdezettek több mint fele szerint 2022 második félévében is tart majd a chiphiány, 90 százalék pedig növekvő anyagköltségekről is beszélt.

A kutatás szerint ennek az eredménye a további késés és a csökkenő haszonkulcs. A cégek kevesebb mint negyedénél nőtt a nyereség, egyharmad pedig további haszonkulcs-csökkenésre számít. 88 százaléknál pedig egyre nő a rendelés és a teljesítés közötti idő, van, hogy már 2 hónapra.

Shawn DuBravac vezető kutató a tanulmányban hangsúlyozta, hogy a munkaerőhiány Észak-Amerikában és Európában a legrosszabb. Az elektronikai gyártók 44 százaléka emeli a fizetéseket, de az elemző szerint ez nem lesz elég. A cégek több mint harmada rugalmasabb munkavégzést, további képzést is adna.

Azóta történt

Előzmények