Szabadalomsértéssel vádolják az Apple-t

A George Lucas általa alapított, hangtechnikai fejlesztésekkel foglalkozó vállalkozás, a THX a múlt héten keresetet nyújtott be az Apple ellen, ugyanis azt állítják, hogy a cég az iPhone, az iPad és az iMac termékekben egy olyan megoldást alkalmazott, melynek szabadalmi joga az övék.

A panasz szerint az Apple engedély nélkül és szándékosan használta fel a THX „szűk keresztmetszetű hangszóró” nevet viselő technológiáját, melyre 2008-ban kapták meg a védettséget. Ezt a technológiát arra fejlesztették ki, hogy elektronikai eszközökben a korábbinál magasabb minőségű hangsugárzást tudjanak produkálni. A keresetben a felperes az okozott anyagi károkért, elmaradt bevételért kártérítést követel.

A THX fejlesztése arra irányult, hogy különleges helyeken, például zártan, készülékbe építve is jó minőségű hangot adjon a hangszóró. Az általuk kitalált hangrendszerben igen fontos elem, hogy milyen módon helyezik el az eszközben a hangsugárzó egységet, és a panasz szerint főképp ez az a megoldás, amelynek az illetéktelen használatával vádolják az Apple-t – például a legújabb iMac esetében, ahol a készülék alján, a keskeny keresztmetszetű alsó élen alakították ki speciális módon a hangszórót.

Az ügy érdekessége lehet, hogy az Apple-nek vannak hasonló szabadalmai, ám ezek jóval későbbiek a THX-énél.

A vállalatok között még folyik az egyeztetés, nyár elejéig van idejük a megegyezésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények