Minden ötödik Mac számítógépen van Windows-vírus

Mivel az Apple termékei egyre népszerűbbek, egyre többen használják őket, természetes, hogy a számítógépes bűnözők érdeklődése is feléjük fordult, állítják a Sophos biztonsági cég szakemberei, akik saját tapasztalataik alapján azt állítják, hogy a Mac OS X-et használók gépeinek 20 százalékán található malware – igaz, ez nem veszélyezteti a gépeket, mivel ezek a vírusok Windowsra íródtak.

A felmérés a saját adataikon alapul: a Sophos már korábban készített egy ingyenes vírusvédelmi szoftvert Macre, és az ezt használók közül vizsgáltak meg 100 ezer számítógépet. Az eredmény szerint ötödükön található egy vagy több Windows-vírus. Ezek a malware-ek ugyan nem okoznak semmilyen problémát az OS X-ben, de arra képesek, hogy innen továbbterjedjenek. Ami a felhasználókat inkább érdekelheti: a Sophos termékét futtató gépek 2,7 százalékán találtak számukra káros kódokat, vagyis Mac OS X-re írott vírust.

Az elmúlt hetekben megszaporodtak a maces vírusokról szóló hírek, ezek egy része valószínűleg a biztonsági cégek kampányainak része, de az is nagyon valószínű, hogy valóban szaporodik az Apple rendszereire írott vírusok száma, épp a Sophos által is említett népszerűségnek köszönhetően. A legnagyobb vihart a Flashback zombihálózat felfedezése kavarta, és habár a körülbelül 600 ezer fertőzött gép messze elmarad a windowsos botnetek nagyságától, azt mindenképpen jelzi, hogy az érintetlen és érinthetetlen Apple-rendszer mítosza töredezik.

A fertőzések útja semmiben sem különbözik a Windowsnál már rég tapasztaltaktól: lehet USB-eszköz, e-mailcsatolmány, fertőzött weboldal stb. A Sophos nyilvánvalóan saját szerepét és üzleti érdekeit is keresi, amikor a maces fertőzésekről írnak (bizonyítja ezt a blogbejegyzés második része), ám a Graham Cluley által felsorolt érvek egyike azért elgondolkodtató: egy Apple-gép azért lehet vonzó egy támadó számára, mivel korábban nem igazán kellett fertőzésre számítani ezen a rendszeren, így a tulajdonosok többsége egyáltalán nem alkalmaz vírusvédelmet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények