Milliárdokat követel az Apple a csomagolásuk másolása miatt

Az Apple-Samsung saga tovább folytatódik, a mai német döntés mellett egy újabb fontos eseményről lehet hírt adni: a mobil eszközök piacán vérre menő harcot folytató cégek háborújában a következő lépés az, hogy az Apple az egyesült államokbeli szabadalomsértések miatt igen komoly, 2,5 milliárd dolláros kártérítés megítélését kéri egy kaliforniai bíróságtól – tudjuk meg a FOSS Patents blog birtokába került dokumentumból.

Ezt a hatalmas összeget úgy számolták ki, hogy az Apple jogászai az egyes szabadalomsértésekre kikalkuláltak egy készülékenkénti egységárat. A blog beszámolója szerint a görgetés API-jának jogosulatlan felhasználása gépenként 3,1 dollárt ér, az „overscroll bounce” vagy „rubber-banding” görgetés 2,02 dollárba kerül, az érintéssel történő nagyítás-kicsinyítés lenyúlása szintén 2,02 dollárt kóstál, a legdrágább a „formatervezési elemek vagy a csomagolási megoldások” másolása, ez darabonként 24 dollár.

Apple

Mind a két cég, mind a helyzetet elemző szakértők álláspontja a pereket tükrözi, radikálisan eltér. Az Apple-lel az okostelefonok és a táblagépek piacán versenyző Samsung az Apple és támogatói szerint ellopott technológiai megoldásokat, ezzel több milliárdos kárt okozott az innovációkat megvalósító amerikai cégnek. A másik oldal állítása szerint olyan triviális, a fenti eszközök alapműködését jelentő megoldásokról van szó, amelyek nem tartozhatnak az Apple védett fejlesztései közé.

Persze van egy harmadik álláspont is, mely amellett tart ki, hogy a szabadalmi szabályozás minden bajok okozója, mely már a szerzői jogon is túllépett, és fejlesztői érdemek honorálása helyett az innovációt visszafogó szabadalmi pereskedések korlátlan terjedését okozza.

Azóta történt

Előzmények