2019. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat / Tech rovat

Kínában lefoglalják az iPadeket

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: MTI

Egy márkanévvita miatt nem árusítható a kasszasiker tablet az országban. A hírek szerint eltüntetik a polcokról a gépeket.

Az észak-kínai Hopej tartomány székhelyén, Sicsiacsuangban állítólag 45 iPadet foglaltak le a hatóságok, azt követően, hogy az iPad márkanév törvényes birtokosának az országban a Proview International Holdings Ltd. bizonyult – derül ki az MTI összefoglalójából. A hírről elsőként egy helyi, hopeji napilap, a Hebei Youth Daily jelentett.

Hirdetés

A Bloomberg hírügynökség telefonon kapcsolatba lépett az Apple pekingi szóvivőjével, Carolyn Wuval, aki nem volt hajlandó kommentálni az értesülést. Beszámolók szerint a viszonteladók a hír hallatán igyekeznek eltüntetni a polcokról a táblagépeket, hogy azokat – a megélénkülő keresletet kielégítve – pult alatt értékesíthessék.

A hongkongi székhelyű Proview International Holdings két leányvállalattal rendelkezik, az egyik Tajpejben működik, a másik a dél-kínai Sencsenben, Proview Technology (Shenzhen) néven. A vállalat már 2000 és 2004 között több környékbeli országban, de még Mexikóban is bejegyeztette az iPad márkanevet, aminek használatát a tajvani leányvállalat 2006-ban közel 55 ezer dollárért végül eladta az Apple-nek. Ezzel párhuzamosan a sencseniek fenntartották jogukat a névhasználatra a szárazföldi Kína területén, s emiatt az Apple és Proview Shenzhen között már a kezdetektől jogi vita folyt. A bíróság az Apple által indított perben még tavaly decemberben kimondta, a névhasználat joga a kínai céget illeti meg.

Az MTI híradása szerint az egykor lapos kijelzőket gyártó, ám csődközeli helyzetbe került kínai vállalaton a bankok is szeretnék behajtani kinnlevőségüket. A Proview Shenzhen 10 milliárd jüan, vagyis közel 352 milliárd forint kártérítést készült követelni az Apple-től szerzői jogok megsértése miatt, mivel a cég szerint a tavaly szeptember óta elkövetett jogsértés egyértelmű. A cég elnöke, Jang Zsung-san egy interjúban erre utalva azt nyilatkozta: „el kell ismernünk, hogy az Apple iPadje egy kiváló termék, és az Apple nagy értéket állít elő általa, de ez nem lehet ok arra, hogy támogassuk a szabálytalan gyakorlatot”.

A Hszinhua hírügynökség a közelmúltban azt jelentette, hogy a Proview Shenzhen beadványára a pekingi ipari és kereskedelmi hivatal is vizsgálatot indított.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.