Az iPhone reszkethet: az Android jön, lát, és győz?

A Google mobiltelefonra tervezett rendszerének kampánya gőzerővel folyik, s bizonyítja ezt ma két hír is.

Az ősszel érkező első, Androidot futtató készülékre alkalmazások is szükségesek, s ezek biztosításáért egy, az AppStore-hoz hasonló online bolt felel majd, ám az komoly eltérés a két cég, így a két üzlet stratégiája között, hogy míg az Apple féltékenyen őriz minden fejlesztést, mely a termékeikhez kapcsolódik, addig a Google, hagyományaihoz híven, mindent a nyitottság jegyében szervez.

A rendszer úgy működik majd, hogy minden különösebb ellenőrzés nélkül kerülhetnek a választékba szoftverek, a regisztráció után csak fel kell tölteni az alkalmazást, s persze készíteni kell hozzá egy megfelelő leírást. A felhasználók ezután ugyanúgy minősíthetnek egy-egy alkalmazást, mint ahogy azt a YouTube-on teszik, így aztán a nem megfelelő alkalmazások hamar kieshetnek a rendszerből. Az Android Market első, béta-változata csak a letöltést támogatja majd, de az ígéretek szerint később megnyílik a fejlesztők előtt is.

A másik, legalább ilyen fontos hír, hogy a Google kihirdette az Androidra írt alkalmazások versenye legutóbbi fordulójának eredményét. E verseny döntőjébe összesen ötven csapat, illetve egyéni induló jutott, akik 25 ezer dolláros díjat zsebelhettek be, s a mostani eredményhirdetés szerint az első tíz 250 ezer dollárt, a második tíz pedig 100 ezer dolláros jutalmat tudhat a magáénak. A díjazottak egyszerű, ám annál hasznosabb segítséget nyújtó szoftvereket fejlesztettek, leginkább a készülék jellegéhez alkalmazkodó helyfüggő szolgáltatásokat: hol találunk taxit, hol érdemes vásárolni stb.

Azóta történt

Előzmények