Állampolgári jog lett a széles sáv Finnországban

A jövő év derekától minden finn állampolgárnak lehetősége lesz legalább 1 megabites letöltési sebességű internetkapcsolatra előfizetni – közölte szerdán a helyi Közlekedési és Távközlési Minisztérium, mely rendelkezésben kötelezte a szolgáltatókat e sávszélesség-minimum országos biztosítására. Ez azonban csak a kezdet: 2015-re 100 Mbps-ra tervezik emelni a sebességküszöböt. „Úgy gondoljuk, hogy az internet alapszükséglet a modern társadalomban. Ahogy a banki szolgáltatásokra, vízre vagy áramra, internet-hozzáférésre is szükségünk van” – magyarázta a CNN-nek Laura Vilkkonen, a tárca jogtanácsosa.

Finnországban már ma is viszonylag magas az internetpenetráció. A skandináv ország körülbelül 5,2 millió lakosának mintegy 85 százaléka használ valamilyen technológiájú hozzáférést, széles sávon 30,8 százalék kapcsolódik a világhálóra. A minisztérium az egyetemes szolgáltatási kötelezettség bevezetésétől azt reméli, hogy azokon a ritkán lakott, nehezen megközelíthető vidékeken is, ahova a szolgáltatók eddig üzleti okokból nem vitték el a hálózatot, lendületet vesz a gazdasági fejlődés.

A tárca az év végéig határozza meg azoknak a szolgáltatóknak a körét, melyekre vonatkozik az egyetemes szolgáltatási kötelezettség, azt azonban nem írja elő, hogy a távközlési vállalatoknak milyen technológiával kell biztosítania országszerte a sebességminimumot. A megkövetelt minőségértékek meglétét rendszeresen ellenőrzik majd – közölték.

Magyarországon is indult hasonló projekt, amelynek célja, hogy a széles sávú internetes kapcsolatot minden állampolgár részére elérhetővé tegye. Fontos különbség ugyanakkor, hogy a Nemzeti Digitális Közmű (NDK) koncepciója szerint az állam – pontosabban az Európai Unió – finanszírozná és vállalná fel a szolgáltatók helyett a minden hazai települést bekapcsoló optikai gerinchálózat kiépítését. A magyar tervezet legalább 6 Mbps letöltési sebességű kapcsolattal számol.

Azóta történt

Előzmények