AI-vel vizsgálják a disznók röfögését

A kutatók szerint módszerük alkalmas lehet az állatok közérzetének monitorozására.

Egy nemzetközi kutatócsapat március 7-én publikálta egy projektjük eredményét: a szakemberek mesterséges intelligencia alkalmazásával tettek kísérletet arra, hogy mintegy dekódolják a sertések által kiadott hangokat.

Dr. Elodie Briefer, az állatkommunikáció szakértője, a Koppenhágai Egyetem munkatársa a közleményt kommentálva elmondta, hogy arra voltak kíváncsiak, hogy a disznók egyes hangjai milyen érzelmi állapotot tükröznek. Állítása szerint a munka teljes sikerrel járt, és a következő lépés az, hogy valaki olyan alkalmazássá fejlessze az algoritmusukat, melyet a gazdák a tenyésztés, állattartás során felhasználhatnak.

Az algoritmust számtalan helyszínen és szituációban tréningezték: összesen több mint négyszáz állattól származó 7414 kiadott hangot elemeztek. A szoftvert tanították hagyományos tenyésztői és kereskedelmi környezetben is, de kísérleti kifutókat is felhasználtak, ahol az általuk megteremtett szituációkban figyelték a reakciókat. Általánosságban azt találták, hogy míg a negatív helyzetek főként hangos, magas frekvenciájú hangok kiadására késztették a sertéseket, addig a pozitív ingerek inkább halk morgásokban nyilvánultak meg.

A kutatók állítása szerint algoritmusuk 92 százalékos pontossággal tesz különbséget a pozitív és a negatív érzelmek között, így megfelelő háttérfejlesztéssel jól használható eszközt kínálhatnak a gazdáknak.

Azóta történt

Előzmények