AI és IoT technológiák oldhatják meg az élelmezési problémákat

A termelésen és a logisztikán át az értékesítésig próbálják lefedni tech startupok az gyümölcs- és zöldségtermelői szektort.

A mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a big data, a dolgok internete (IoT) és az ehhez hasonló fogalmak már jó ideje megjelentek olyan területeken is, amelyeket nem kötünk össze automatikusan a számítástechnikával. Ilyen például a gyümölcs- és zöldségtermesztés, illetve a kereskedelem, amely szektort pont most kezdik meghódítani az ilyen eljárások.

A jövő technológiái a Fruit Logistica expón

A 2020. február 5. és 8. között megrendezésre kerülő Fruit Logistica egy gyümölcs- és zöldségkereskedelmi szakkiállítás, ami a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű eseménye. Itt a közel nyolcvanezer látogató olyan startupokkal is találkozhat, amelyek pont a már említett high-tech megoldásokra fókuszálnak.


[+]

Mikroklíma előrejelzés

Az Agranimo például olyan mesterséges intelligencián alapuló rendszert alkotott, amelynek feladata, hogy előrejelezze a mikroklíma változásait. Ennek alapja egy olyan adatfeldolgozó rendszer, amely a szükséges információkat a vállalat saját fejlesztésű, vezeték nélküli adatátvitelt használó szenzorai, valamint a korábban telepített hagyományos érzékelők, illetve a publikusan elérhető adatbázisok szolgáltatják. A végső cél, hogy a kapott előrejelzések alapján csökkentsék a felhasznált műtrágya és víz mennyiségét, valamint az Agranimo arra is alkalmas, hogy figyelmeztessen előre a növényekre esetleg leselkedő veszélyekre és betegségekre. Végső soron tehát az Agranimo intelligens és komplex rendszerének eredményeként a termelékenység nő, a felhasználók pedig ezzel párhuzamosan pénzt takaríthatnak meg.


[+]

Rovarirtás drónokkal

A Fruit Logistica kiállításon szintén részt vevő PATS startup egy másik tökéletes példája annak, hogy az új technológiák hogyan jelenhetnek meg a mezőgazdaságban. Ők apró, denevérszerű drónokat terveztek, amelyek szenzoraik révén képesek felderíteni a rovarokat az üvegházakban, sőt, azok irtására is alkalmasak. Ennek köszönhetően fenntartható módon csökkenti a növénykárosodásokat és veszteségeket, méghozzá rovarirtó szerek használata nélkül. A PATS által nyújtott szolgáltatás arra koncentrál, hogy mentesítse a termelőt a növényvédelemmel kapcsolatos időigényes és ismétlődő feladatoktól.

Hogy mindig friss legyen az áru!

Óriási problémát okoz a gyümölcs- és zöldségtermesztés során, ha a növényeket nem a megfelelő időben szüretelik, ha késve vagy épp éretlenül szállítják, hogy aztán a nagy- és kiskereskedők azzal szembesüljenek, hogy vagy meg kell oldaniuk a tárolás problémáját, vagy épp ellenkezőleg: dobhatják ki a túlérett, megrohadt élelmiszert. A Strella Biotech startup viszont pont erre kínál megoldást a biosensing és az IoT (dolgok internete) segítségével. Az általuk kidolgozott rendszer részét képező szenzorok folyamatosan vizsgálják a növények állapotát, és vezeték nélküli úton erről folyamatosan információt szolgáltatnak egy külön szoftveren keresztül. Az előzetesen adatok (hova szállítják, milyen úton, mennyi ideig tart az út, stb.) betáplálása után a program azt is képes meghatározni, hogy pontosan mikor kell elkezdeni a szüretet, és a szállítás ütemezésével kapcsolatban is hasznos tanácsokat ad.


[+]

Digitalizált gyümölcsök

A DiMuto azt tűzte ki célul különféle IoT, mesterséges intelligencia (AI) és blokklánc technológiák összehangolásával digitalizálja a terményeket, amelyek ezáltal minden korábbinál hatékonyabban nyomon követhetővé válnak. Ennek révén pedig hatékonyan, és olcsón képesek segíteni a kis- és közepes méretű élelmiszer-ipari szereplőket a finanszírozástól kezdve a piackeresésen, termékmarketingen, adatelemzésen át egészen a konkrét kereskedelmi döntések meghozataláig. Tehát az innovatív eljárásoknak köszönhetően képesek levenni a vállukról olyan feladatokat, amelyek végrehajtásához hiányozik náluk a humán erőforrás vagy a szükséges tőke.

Mikrohullámú gyümölcsvizsgálat

A Vertigo Technologies azt bizonyítja be a Fruit Logistica expón, hogy a vizsgálati módszerek terén is lehet még újat mutatni! A startup kidolgozott egy új, FRESCO névre hallgató eljárást, amelynek feladata a gyümölcsök belső szerkezetének vizsgálata. Tehát, hogy mennyire érettek, mennyire egészségesek, hogyan fejlődnek, találhatóak-e bennük elváltozások, és így tovább. Azonban a hagyományosan alkalmazott infravörös technológia helyett az ő műszereik mikrohullámokat alkalmaznak. Ennek köszönhetően pedig egységnyi idő alatt kisebb költséggel több növény vizsgálható meg. A jobb teljesítmény lehetővé teszi a termék minőségének javítását a végfelhasználó számára, elkerülve ugyanakkor a friss termékeknek a láncon belüli nagy veszteségeit a kevésbé hatékony minőség-ellenőrzés miatt.

Kedvezményes jegyárak magyaroknak

A Fruit Logistica szakkiállításon további startupokkal is találkozhatnak a látogatók. A hazai érdeklődők továbbra is kedvezményesen vásárolhatnak jegyet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarán keresztül! Itt további információkat találhat a Fruit Logistica kiállításról magyarul. Végül itt a rendezvény hivatalos weboldala.

Azóta történt

Előzmények