Az Adobe szabvánnyá tenné új videoformátumát

Az Adobe tegnap egy Las Vegasban megrendezett fesztiválon bejelentette, hogy arra törekszenek: a digitális filmezés új szabványa az általuk kifejlesztett CinemaDNG nevű videoformátum legyen. Ezt a formátumot az Adobe a digitális fényképezésben archiválásra használt DNG (Digital Negative) formátumra alapozva fejlesztette ki.

A bejelentés szerint az Adobe kezdeményezését nagy cégek támogatják, többek között a Panavision, a Silicon Imaging, a Dalsa, a Weisscam és az ARRI a kameragyártók részéről, valamint az Iridas és a The Foundry a szoftvercégek oldaláról, s csatlakozott hozzájuk a CineForm kodekfejlesztő vállalat. Mint Michael Coleman, az Adobe termékmenedzsere elmondta, széles körű és nyílt vita előzi majd meg a szabványosítást, melybe mind a gyártókat, mind a fogyasztókat bevonják, hogy a nyílt formátum elfogadottságát biztosítsák.

Az Adobe fejlesztését az indokolja a szakember szerint, hogy a számtalan különböző hardveres és szoftveres technológia rengeteg gondot okoz a digitális filmezés gyorsan növekvő szegmensében, a gyártó cégek saját formátumaikat használják, s ez nehezíti a felhasználók munkáját. A filmeseknek, filmezőknek szánt CinemaDNG nyílt szabvánnyá válása sokat segíthetne ezen a gondon, a konverziókra költött pénzt és az e munkára elvesztegetett időt spórolná meg a felhasználóknak.

A formátum specifikációja várhatóan még ez évben elkészül, eleinte a professzionális felhasználókat (a filmipart) célozzák meg, de igen gyorsan szeretnék a fogyasztói szektorban is elismertetni és elterjeszteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények