Adobe-nap: fontos frissítések, Flash Player 10.1, LiMo

Az Adobe már korábban jelezte, hogy fontos biztonsági frissítést adnak ki (bár ez mostanában szinte heti esemény) a Readerhez és az Acrobathoz. A javítások súlyos, kritikus (egyébként a Microsoft kutatócsoportja, a Vulnerability Research Program – MSVR – által felfedezett) hibákra vonatkoznak, de az Adobe-nál szokásos és sokat kritizált minőségű szűkszavú tájékoztatóból csak annyit lehet megtudni, hogy az egyik rés a tartományok közötti hitelesítést (cross-domain policy) tette kijátszhatóvá a Flash Playerben, míg a második pedig egy olyan általános sebezhetőség volt, amely lehetővé tette a támadók számára, hogy olyan kártékony kódot telepítsenek az áldozat gépére, melynek segítségével át lehetett venni az irányítást a fertőzött PC-n. A Flash Player hibáját már múlt csütörtökön javították, a mostani upgrade ugyanezt a hibát orvosolja a Readerben és az Acrobatban.

A javítások letölthetőek az Adobe oldaláról, de egyszerűbb a programok „frissítések keresése” funkcióját alkalmazni, ha nincs beállítva az automatikus frissítés.

Az Adobe jelen van a napokban zajló Mobile World Congress nevű kiállításon is, ahol az egyik legnagyobb dobásnak az Adobe AIR okostelefonokra szánt, tegnap bemutatott verzióját szánták (amely egységes környezetet biztosít az Open Screen Project keretében készült alkalmazásokhoz.), illetve bejelentették a Flash Player 10.1 bétáját. A két megoldás természetesen össze van hangolva, s ebben az évben a támogatás kibővítésével a Google Androidját futtató telefonokon is megmutathatják, hogy mire képesek (s persze a BlackBerry, a Symbian OS, a Palm webOS és a Windows Mobile mellett).

Ugyancsak tegnapi bejelentés, hogy az Adobe csatlakozott a Linux-alapú mobilos operációs rendszerek fejlesztését serkentő LiMo Alapítványhoz, s ennek keretében például olyan alkalmazás-programozási felületet (API) fejlesztenek, mely megkönnyíti a LiMo platformokat használó eszközökbe például a Flash beépítését.

Azóta történt

Előzmények