Egyszerűbb adatközponti infrastruktúra Cisco eszközökkel

Magyarországon is bejelentette újabb adatközponti termékét a Cisco Systems. A Data Center 3.0 stratégia keretében olyan megoldásokat fejlesztenek, amelyek lehetővé teszik egy virtualizált szerverkörnyezet kiépítését, a helyi hálózatok, szerverfürtök és tárolóhálózatok (SAN-ok) egységes infrastruktúrára alapozó összekötését. A Cisco és a cég befektetésével indult, azóta a Cisco által felvásárolt Nuova Systems közös fejlesztésének eredménye a Nexus termékcsalád, amely a Unified Fabricra alapozva egy kapcsolóval oldja meg az Ethernet és a Fibre Channel csatornákat használó készülékek, illetve hálózatok adatforgalmának továbbítását, vagyis a Catalystek és az MDS-ek tudását olvasztja magába. A januárban bemutatkozott Nexus 7000 core switch után ettől a héttől a kisebb, ugyanakkor több ügyfél érdeklődésére számot tartó, az aggregációs rétegbe szánt Nexus 5000-es széria is elérhetővé vált.

Fibre Channel az Etherneten

A fejlesztések kiindulópontját az jelentette, hogy korábban az adatközpontokban különálló Ethernet és (a SAN-ok számára) Fibre Channel hálózatokat kellett kiépíteni. A kettős infrastruktúra megdrágítja a kábelezést, emellett a számítógépekbe mindkét fajtájú adapterkártyákat be kell szerelni, ami nemcsak a költségeket, hanem a potenciális hibaforrások számát is gyarapítja. Ezenkívül egyre nagyobb az igény a virtualizációra, ami magában foglalja a processzor-erőforrások dinamikus allokációjának igénye mellett a tárolórendszerek rugalmasságát is.

Az egyszerűsítés egyik lehetősége az adattárolással összefüggő protokollok IP-re költöztetése, mint ahogy az iSCSI esetében történt, amely elsősorban a kis- és középvállalkozások körében népszerű megoldás. Az adatközpontok igényeit azonban ez nem elégíti ki, ezért számos iparági nagyság összefogásával kidolgozták a Fibre Channel over Ethernet (FCoE) protokollt, amely a felsőbb rétegek számára teljesen transzparens módon Ethernet keretekbe ágyazza be az FC adatcsomagjait, egyúttal gondoskodik arról is, hogy ne legyen adatvesztés, és minimális maradjon a késleltetés is. FCoE alkalmazásával elég egy adapter a szerverbe, ugyanazon a kábelen lehet továbbítani a hagyományos adatforgalmat és a SAN-ok felé irányuló adatokat, melyeket olyan céleszközök választanak szét a megfelelő helyeken, mint a Nexus család tagjai. A Cisco szerint az adatközpontokban hamarosan a 10 Gigabit Ethernet lesz az általánosan elterjedt technológia, sőt rövid időn belül a szerverlapokra integrálva is megjelennek ezek az interfészek.

Cisco Nexus 5000
Cisco Nexus 5000 [+]

A Nexus 5000-es sorozat első tagja a 2U magas 5020, amely alapból negyven (FCoE-kompatibilis) 10 Gigabit Ethernet portot tartalmaz, emellett két modullal bővíthető, amelyek változó arányban hordoznak további 10 Gigabit Ethernet és/vagy Fibre Channel portokat. A készülék használata nem változtatja meg sem az Ethernet hálózatok, sem a SAN-ok konfigurálásának és felügyeletének házirendjeit, felelősségi köreit, mivel e két terület számára egymástól független adminisztrációs felületet biztosít. A Nexus kapcsolók az infrastruktúra konszolidációja mellett az automatizációhoz is hozzájárulnak, ugyanis olyan funkciókkal bírnak, amelyek az erőforrások dinamikus allokációját szolgálják. A gyártó szerint nemcsak azon vállalatok számára lehet érdekes az új termék, amelyek adatközpontjaiban nehézséget jelent a különféle hálózatok egységesítése, hanem új beruházások esetén eleve pénzt spórolhatnak meg a cégek, ha egyféle infrastruktúra fölé építik fel hálózataikat.

Azóta történt

Előzmények